Община Лясковец обявява традиционния си конкурс „Най-хубаво домашно вино”

Публикувано на вт, 31 ян. 2017
339 четения

Конкурсът „Най-хубаво домашно вино” ще се проведе на 13 февруари 2017г. /понеделник/ от 14.00 часа в Музея на гурбетчийското градинарство в Лясковец.

Право на участие в него имат всички пълнолетни лица с постоянно местожителство в община Лясковец. Желаещите да вземат участие в конкурса трябва да занесат предварително в Музея на градинарството по една бутилка от своите вина – бели или червени /може и от двете/. Всички желаещи могат да предоставят вината си в срок от 1 февруари /сряда/ до 10 февруари /петък/ от 9:00 до 12:00 часа преди обяд и от 14:00 до 16:00 часа след обяд, а в самия ден на конкурса – 13 февруари от 9:00 до 12:00 часа в Музея на градинарството. До участие се допускат избистрени, домашно-приготвени вина, представени в не надписани бутилки с вместимост минимум 0,5 литра. За да бъдат избегнати всякакви съмнения, относно пълната анонимност на конкурса, при записване участниците няма да знаят своя номер. На 13 февруари комисия от дегустатори ще оценява качествата на вината. Оценяването на пробите ще започне в 14:00 часа.

В самия Ден на лозаря и винаря 14 февруари – Трифон Зарезан, община Лясковец организира народно веселие за жителите и гостите на града, което ще започне на централния площад в 10:30 часа. На официална церемония на откритата сцена ще бъдат обявени победителите в конкурса за вино. Предвидени са грамоти и парични награди за първо, второ и трето място, както за бели, така и за червени вина. Наградите на най-добрите винари ще бъдат връчени от кмета на община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Специални награди за двете категории вина ще излъчат и представителите на Клуб на виното-Лясковец.

Зарезанското тържество ще бъде предшествано от водосвет за здраве и берекет, както и от поздрав на кмета към гостите и жителите на града и общината. На централния площад ще се извият хора, ще има и бъчва с вино, а за доброто настроение на празнуващите ще се погрижи фолклорна компания „Сидер войвода” и клуб за народни хора „Фолклорна броеница” при читалище „Братя Грънчарови-2002” с художествен ръководител Иван Иванов.

Ритуалното зарязване е в 12:00 часа в лозята срещу градския стадион. Дотам по улица „Манастирска” ще мине пъстро шествие от желаещи да зарежат, предвождани от жива музика. Царят на лозята ще зареже пръв, преливайки с вино корените на лозите и наричайки пожелания за богата реколта.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново