Община Лясковец обявява традиционния си конкурс “Най-хубаво домашно вино”

Публикувано на вт, 26 ян. 2016
506 четения

Конкурсът „Най-хубаво домашно вино” тази година ще се проведе на 12 февруари 2016г. /петък/ от 14.00 часа в Музея на гурбетчийското градинарство в Лясковец.

Право на участие в него имат всички пълнолетни лица с постоянно местожителство в община Лясковец. Желаещите да вземат участие в конкурса трябва да занесат предварително по една стъклена бутилка от своите вина – бели или червени /може и от двете/ в музея на градинарството в Лясковец. Всички желаещи могат да предоставят вината си в срок от 1 февруари /понеделник/ до 12 февруари /петък/ от 10:00 до 12:00 часа преди обяд и от 14:00 до 16:00 часа след обяд, а в самия ден на конкурса – 12 февруари /петък/ от 10:00 до 12:00 часа в Музея на градинарството. До участие се допускат избистрени, домашно-приготвени вина, представени в не надписани бутилки с вместимост минимум 0,5 литра. За да бъдат избегнати всякакви съмнения, относно пълната анонимност на конкурса, при записване участниците няма да знаят своя номер. На 12 февруари комисия от дегустатори ще оценява качествата на вината. Оценяването на пробите ще започне в 14:00 часа, като старта на виненото състезание ще сложи Вокална група „Бели ружи” при НЧ „Напредък-1870” гр. Лясковец, изпълнявайки тематични песни за виното и любовта.

С приключването на състезанието за най-хубаво домашно вино, почитателите на поезията, могат да се насладят на нежните лирически произведения на поети от литературния читалищен клуб „Вдъхновение” и на стиховете на техните гости от приятелските литературни групи „Асен Разцветников” от съседна Горна Оряховица и литературен клуб „Н. Й. Вапцаров” от Велико Търново. Творческата среща под наслов „Опиянение от вино и любов” ще се състои на 12 февруари от 17:30 часа в лясковския Младежки дом.

В самия Ден на лозаря и винаря 14 февруари – Трифон Зарезан, община Лясковец организира народно веселие за жителите и гостите на града, което ще започне на централния площад в 10:30 часа. В неделния ден за доброто настроение на празнуващите ще се погрижи фолклорна компания „Сидер войвода” и клуб за народни хора „Фолклорна броеница” при читалище „Братя Грънчарови-2002” с художествен ръководител Иван Иванов. На официална церемония на откритата сцена ще бъдат обявени победителите в конкурса за вино. Предвидени са грамоти и парични награди за първо, второ и трето място, както за бели, така и за червени вина. Наградите на най-добрите винари ще бъдат връчени от кмета на община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Зарезанското тържество ще бъде предшествано от водосвет за здраве и берекет, както и от поздрав на кмета към гостите и жителите на града и общината. На централния площад ще се извият хора, ще има и бъчва с вино – подарък за вдигане градуса на настроението.

Ритуалното зарязване е в 12:00 часа в лозята срещу градския стадион. Дотам по улица „Манастирска” ще мине пъстро шествие от желаещи да зарежат, предвождани от жива музика. Царят на лозята ще зареже пръв, преливайки с вино корените на лозите и наричайки пожелания за богата реколта.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново