Община Горна Оряховица спечели делото срещу МОСВ

Публикувано на пт, 2 юли 2021
688 четения

Община Горна Оряховица спечели делото срещу Министерството на околната среда и водите за изключването ѝ от програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух по ОП “Околна среда”. Сагата започна преди повече от две години, след като Горна Оряховица, която е сред градовете с най-мръсен въздух у нас, не беше включена сред общините, одобрени за финансиране по програмата за намаляване на запрашеността. Проектът на Общината бе за близо 8 млн. лв. и предвижда подмяна на старите печки на част от домакинствата, отопляващи се на твърдо гориво. Такъв проект вече се реализира във Велико Търново и в двете фази обхващат около 500 домакинства.
Отхвърлянето на Горна Оряховица беше обяснено с допускането на процедурна грешка в подготовката на документите, като местната администрация оспори това в съда. Заведеното дело блокира изпълнението на Програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Административният съд във Велико Търново отхвърли претенциите на Общината, но делото продължи във Върховния административен съд. Беше предложено извънсъдебно споразумение и Община Горна Оряховица беше готова да оттегли иска си, ако бъде компенсирана чрез други финансови източници за своята програма, но до такова не се стигна.
Решението на Върховния административен съд е окончателно. В него магистратите отменят насоките за кандидатстване по процедурата “Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух” по Оперативна програма “Околна среда”. В частта “Допустими кандидати”, в която не е включена Община Горна Оряховица, съдът връща преписката на административния орган за ново произнасяне, съобразно дадените в настоящото решение задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона. Също така ВАС осъжда Министерство на околната среда и водите да заплати на Община Горна Оряховица направените по делото разноски в размер на 8170 лв.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново