Община Горна Оряховица получи електромобила си

Публикувано на пн, 14 Ное. 2016
1128 четения

Петместният електромобил е с кожен салон. Развива 145 км/ч максимална скорост. Зарежда се с ток за 4 лева в домашни условия.

Община Горна Оряховица стана първата във Великотърновска област, която вече има автомобил на ток. Електрическият KIA SOUL беше предаден в края на миналата седмица на Общината от “Колев Д Колев” ООД, която спечели обществената поръчка за доставката на електромобила.

“Колата е изцяло на ток. Изминава 212 километра с едно зареждане. Може да се зарежда както у дома, така и в сервиза ни. Едно зареждане в домашни условия излиза около 4 лева, което е разход от 2 лева на 100 километра изминато разстояние. Максималната скорост на автомобила е 145 километра в час. Освободена е от данъци и такси за паркиране в сини и зелени зони”, поясни Димитър Колев, управител на “Колев Д Колев” ООД.

Автомобилът е за 68 000 лв. Националният доверителен екофонд пое 20 000 лв., останалите са от общинския бюджет след решение на ОбС.

Двигателят на електромобила на община Горна Оряховица е 81 киловата или 110 конски сили. Ускорява от 0 до 100 км/ч за 11,2 секунди. Има пет места, а теглото му е 1548 килограма. Има безстепенна автоматична скоростна кутия от редукторен тип. В спецификацията на автомобила в частта за сигурността е посочено, че е с електрическа ръчна спирачка, има преден и заден парктроник и камера за движение на заден ход. Електрическата кола е със система за автоматично заклюване на вратите при движение и притежава шоков сензор за автоматично отключване при удар. За сигурността на пътниците в колата при евентуално ПТП електромобилът е оборудван с фронтални въздушни възглавници, предни странични възглавници за торса както и с въздушни възглавници – завеса за предните и задните врати и триточкови предпазни колани. Електромобилът е с кожен салон и има система за подгряване на седалките и волана.

Здравка МАСЛЯНКОВА

сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново