ОБЩИНА ЕЛЕНА ПОДПИСА ПОРЕДНИЯ ДОГОВОР ПО ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2014-2020

Публикувано на пт, 11 Дек. 2015
696 четения

На 9 декември 2015 г., в зала „Гранитна” на Министерски съвет, министърът на земеделието и храните Десислава Танева и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция Румен Порожанов връчиха първите сключени договори по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. На събитието присъства и премиерът Борисов, който пожела успех на одобрените кандидати.

    По подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности” на Мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” (ВОМР) от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. са сключени 66 договора, и Община Елена е един от бенефициентите, одобрени по тази програма.

Основната цел на мярката е стимулиране на местното развитие в селските райони, чрез подкрепа местни инициативи. Това ще се случва чрез реално функциониращи местни групи за действие (МГД), които обхващат хомогенна, социално свързана територия с общи традиции и местна идентичност, обединявайки публични, частни и граждански организации, действащи на територията. Мярка 19 от ПРСР дава възможност още за развитие на междусекторни партньорства и взаимодействие за инициативи от общ интерес за развитието на териториалната идентичност, маркетинг и марки на база специфичния териториален потенциал и продукти от местен характер.

Предварително одобрената безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на проекта е в размер на 47 815,75 лв., като според инж. Млъзев „парите са за помощ за подготвителни дейности и при тях основно общини ще пишат стратегии, а догодина ще кандидатстват за финансиране”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново