Обръщение на кмета на Община Лясковец д-р Гецова по повод Националния празник на Република България

Публикувано на пт, 3 мар. 2023
63 четения

Уважаеми съграждани,

Днес отбелязваме една от най-значимите дати за всички българи, за всички времена от хилядолетната история на нашата Родина – Денят на Освобождението на България. Отбелязваме деня на една историческа победа, която позволи на българите да разчупят оковите на вековното потисничество. Трети март е един от символите на българската признателност и такъв ще бъде винаги. Тази дата помним ние, нея ще помнят и идните поколения.

Днес, когато отбелязваме 145 години Освобождение, нашата благодарност е отправена към хилядите знайни и незнайни войни, отдали живота си за осъществяването на една идея, довела до щастливия завършек на събитията от 1878 година. Трети март е денят, в който българинът доказа, че е достоен за своята свобода. Свобода, извоювана със саможертвата на апостолите, на хилядите революционери, четници, занаятчии и селяни, даскали, свещеници…

Събитията от преди 145 години оставиха и много поуки, а ние трябва да ги помним добре. Знаем, че когато сме били разединени и противопоставени, винаги сме губели. Това трябва да помним и днес, в трудното съвремие, да се обединяваме, и заедно да следваме пътя, начертан от нашите предшественици.

Днес ние отново ще коленичим в знак на родолюбиво преклонение пред героите, които и родният ни град даде за толкова жадуваната свята Свобода.

Поклон пред Светлата им памет!

Честит Ден на Свободата, скъпи съграждани!

 

д-р Ивелина Гецова

Кмет на Община Лясковец

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново