Обновеният корпус на лясковското училище „Максим Райкович“ стана сграда на годината

Публикувано на сб, 21 окт. 2023
224 четения

Кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова на специална церемония в НДК в столицата прие наградата, която спечели в конкурса „Фасада на годината“ реновирания корпус на СУ „Максим Райкович“, град Лясковец. Две сгради в Лясковец – на Общинска администрация и на Корпус I на СУ „Максим Райкович“ бяха номинирани в конкурса „Фасада на годината 2022 – 2023“ на „Баумит България“ ЕООД, в резултат на което наградата – Сребърна статуетка, бе присъдена на училището. Целта на конкурса бе да бъдат оценени сградите, които съчетават творческото виждане на архитекта с високото качество на използваните продукти и професионално изпълнение, като с това допринасят значително за култивирането на населените места и ландшафта в Република България.

В конкурса „Фасада на годината 2022-2023“ участваха в най-различни категории много обекти, завършени през годините 2022-ра и 2023-та. И двете лясковски номинации се състезаваха в раздел „Термично саниране“. Общинската сграда бе ремонтирана по проект „Реконструкция на сграда на Общинска администрация Лясковец с цел подобряване на енергийната ефективност” по Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 година, а за Корпус I на СУ „Максим Райкович“ бяха отпуснати средства с министерско постановление в края на 2020 година и собствени средства на община Лясковец, в изпълнение на проект по внедряване на мерки за енергийна ефективност. Проектант на общинската сграда е архитект Анелия Димова, а на спечелилата наградата сграда на училището, проектант е Николай Димов. Изпълнението на строително-монтажните дейности по реновирането и на двата обекта е на фирма „Емили Строй“ ЕООД – Лясковец. Кметът, проектантът и изпълнителят присъстваха на церемонията по награждаването и им бяха връчени сребърните статуетки и специално изработени пана на сградата.

Всички победители, както и номинираните обекти, избрани от журито ще представят България в международния конкурс „Баумит Лайф Челиндж“, който ще се проведе през следващата 2024 година в Любляна.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново