Областният управител откри в Елена първото публично събитие в областта за българското председателство на ЕС

Публикувано на нд, 1 окт. 2017
359 четения

В петък в Елена се проведе първото от поредицата публични събития в област В.Търново, свързани с десетата годишнина от членството на страната ни в ЕС и обсъждане на приоритетите на българското председателство. Идеята за подобни събития от комуникационната стратегия на България за ЕС за 2017 г. е повече хора да бъдат привлечени и да станат съпричастни към важната задача, която предстои на страната.

„На 1 януари 2018 година България за първи път ще поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз за шестмесечен период – исторически момент за страната ни след десетгодишно членство в Съюза. Председателството е възможност да покажем страната, която обичаме – една проевропейска България, имаща своя цивилизационен принос към културно-историческото наследство на Европа, интегриран член, нужен за бъдещото развитие на Съюза. В период, когато Европейският съюз е изправен пред множество предизвикателства и възможности, България има уникален шанс да участва в процесите на формиране и реформиране на ЕС такъв, какъвто биха искали да го видят европейските граждани и за какъвто мечтаят младите хора“ – каза при откриването на срещата областният управител проф. д-р Любомира Попова, която  заедно със своя заместник Ивета Кабакчиева участваха в дискусията. Събитието се проведе със съдействието на община Елена и бе уважено от зам.-кмета Десислава Шопова.

В Общностния център дойдоха най-вече млади хора, изграден с европейски средства за тяхното свободно време. Днес в него се помещават  музикалната школа, младежкият червен кръст, кръжоци от Центъра за подкрепа на личностното развитие, скаутския клуб, консултативния кабинет към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, предстои и разкриването на Център за превенция, творчество и спорт. Създаването на общностния център стана възможно благодарение на проект на община Елена по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. на стойност 5 841 626 лв., който включваше още изграждане и реконструкция на спортни съоръжения, най-вече градския стадион в Елена и този в Константин и направата на нов в Майско.

Кратка презентация по повод десет години от членството на страната ни в Европейския съюз и българското председателство на Съвета на ЕС направи Стелияна Златева. Амбициозната еленчанка, юрист по образование, е пример за много млади хора като личност, мотивирана да реализира своя потенциал и да използва всички възможности за образование, квалификация и специализация, които дава членството ни в голямото европейско семейство.

В съпътстващата програма на събитието се представиха с презентации, есета и рисунки ученици от СУ „Иван Момчилов“ и Център за подкрепа на  личностното развитие. Презентациите на Николета Недялкова, Николай Иванов и Ива Венкова от 10а клас и на Ивета Пашова от 7а показаха работата  в училище по европейски проекти и възможностите, които дават те за обучение и развитие на учениците.

За най-добро бе отличено есето „Българите с европейско достойнство“ на Белослава Димова от 11а клас. Втора награда получи Теодора Маринова за есето си „Щом те могат, защо и България да не може?“, а трета бе присъдена на Ивона Сирмова за есето „Аз искам да бъде чут и моят глас“.

Младият етнограф Светослав Петров, експерт по културно-историческо наследство в общината, изненада участниците в срещата  с ревю на народни носии от неговата уникална колекция, които представиха  общински служители. Всички участници получиха награди, осигурени от областна администрация.

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново