Назначиха 18 училищни директори в област В. Търново

Публикувано на вт, 10 Юли 2018
6011 четения

След проведен конкурс, в 18 учебни заведения от област Велико Търново са назначени директори, а други четири продължават да са без шефове, тъй като нито един от кандидатите не е успял да покрие минималните изисквания за поста. Договорите за назначение са в сила от 5, 6 и 10 юли, обясни началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева. Конкурсната процедура беше обявена от просветното министерство и РУО и продължи повече от два месеца.
Математикът Ангел Гушев, който досега беше временно изпълняващ длъжността, ще продължи да ръководи Природо-математическата гимназия “Васил Друмев” във В. Търново. ОУ “Христо Ботев” в старата столица официално поема Валя Янкова, която също беше временен шеф. Валя Йочева, която до конкурса управляваше ОУ “Д-р Петър Берон” в Дебелец, вече официално сяда на шефското място. Общинското общежитие “Колю Фичето” поема Таня Трифонова. Нови директори не са избрани за Хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Митодий” и ОУ “Христо Ботев” в село Ресен. Нито един кандидат не е пожелал да оглави ОУ “Васил Левски” в Леденик, затова конкурсът за това училище беше анулиран, обясни шефката на РУО.
В община Горна Оряховица конкурси бяха обявени за 9 училища. Директори бяха избрани на две от трите основни училища в града – “Иван Вазов” и “Св. св. Кирил и Методий”, които ще се ръководят съответно от Иван Момъков и Маргарита Атанасова. На ОУ “Паисий Хилендарски” не е избран шеф. Милена Димитрова, която е постигнала най-високи резултати на теста, е назначена в ПГ по електроника и електротехника “М. Ломоносов”. Криси Аврамова ще управлява СУ “Георги Измирлиев”, а Нели Атанасова – СУ “Вичо Грънчаров”. Конкурсите за основните училища в Долна Оряховица, Писарево и Върбица са спечелили съответно Маруся Гечева, Грета Новакова и Йордан Йорданов. Конкурс за директорския пост бе обявен и за СУ “Максим Райкович” в Лясковец, като за шефското място се пребори Даниела Арабаджиева.
Стефка Трайчева заема поста в СУ “Цанко Церковски” в Полски Тръмбеш, а Емилия Петрова – в ОУ “Филип Сакеларевич” в Свищов. За три павликенски училища също бяха пуснати конкурси. Този за ОУ “Св. Климент Охридски” в града спечели Радка Станева. ПГ по аграрни технологии “Цанко Церковски” в Павликени ще управлява Магдалена Желязкова. За мястото в ОУ “Бачо Киро” в Бяла черква се пребори Александър Михайлов. На временен шеф ще продължи да разчита СУ “Св. Климент Охридски” в с. Камен, община Стражица.
34 учители бяха подали документи за участие в конкурса, обявен за 23 учебни заведения в областта, припомни Розалия Личева. Сред кандидатите има рекордьори, които в документите си са посочили, че искат да участват в състезанието за директорското място в 7 училища. Първенството обаче държи учител, който ще се бори за шеф в 8 училища. Най-оспорвана е била конкуренцията за школото в Долна Оряховица и ОУ “Иван Вазов” в Горна Оряховица, където за поста са се състезавали по пет души.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново