Национална изложба събра в Лясковец близо 500 творби на деца със специални потребности

Публикувано на пт, 20 ян. 2017
653 четения

Начално училище „Цани Гинчев” – град Лясковец, Община Лясковец и Регионално управление на образованието – Велико Търново организираха първата по рода си Национална изложба на творчеството на ученици със специални образователни потребности. Темата, по която деца от цяла България рисуваха бе „Заедно”, а целите на изложбата са да популяризира ролята на съвременното училище за подкрепа процеса на осъзнаване и приемане на индивидуалността на всеки ученик, да се покажат възможностите за развитие на учениците със специални образователни потребности и да се популяризира приобщаването като процес. Събитието е с национален мащаб и събра 474 творения и всичко това бе резултат от съвместните усилия на ръководствата на лясковското училище „Цани Гинчев”, на регионално управление на образованието, на общинското ръководство, на ресурсния център и учители, специалисти, експерти, родители, на всички, натоварени с благородната мисия да подкрепят процеса на приобщаване.

По регламент в Националната изява право на участие с по една рисунка имаха всички ученици със специални образователни потребности от I до IV клас, като нямаше ограничение относно материалите, инструментите или техниката на рисуване. Творбите се събираха в училището-организатор до 16 декември 2016 г., а изложбата беше подредена и открита в сградата на училище „Цани Гинчев” на 20 януари 2017 година.

За откриването дойдоха заместник-областният управител доц. д-р Любомира Попова, кметът на Община Лясковец д-р Гецова, председателят на Общинския съвет Даниела Арабаджиева, началникът на регионалното управление по образованието във Велико Търново инж. Розалия Личева, директори на училища и детски градини, експерти и ресурсни учители от Великотърновска и от много други области на страната. Гостите бяха посрещнати от директора на училището-домакин Диана Петкова, а поздравления при откриването на богатата експозиция отправиха кметът д-р Гецова, инж. Личева и доц. Попова. Кратка музикално-песенна програма на учениците от НУ „Цани Гинчев” внесе настроение в пъстрия празник, след което всички рисунки, разположени в цялото училище бяха подробно разгледани от гостите. Директорът Петкова обяви, че на всеки участник ще бъдат изпратени грамоти и награди, които регионалните инспекторати по области ще връчат на децата, участвали в изложбата. В деня на откриването на изложбата, всички гостуващи експерти от различните български училища, се включиха и в организираната в НУ „Цани Гинчев” училищна работна среща, където обсъдиха въпроси, свързани с наредбата за образованието на децата със специални потребности.

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново