Наше момиче консултира спецове на ООН в Женева

Публикувано на ср, 11 Ное. 2015
1177 четения

Единадесетокласничката от СОУ „Бачо Киро“ в Павликени Валерия Иванова има наскоро среща със специалисти по правата на децата в Комитета по правата на децата при ООН в Женева. Заедно с още една девойка – Ева от Велико Търново – отговаряха на многобройните въпроси на 18 мастити спецове по материята. И то на английски език. Разпитвали са ги за образованието в България, колко достъпно е то, какви степени има и скъпо ли е. Дали е по джоба на всички родители? Има ли етническа дискриминация у нас, как се възприемат различните етноси в масовите училища? Има ли подходящи условия за присъствие в училище на децата със специални образователни потребности? Как децата в училище се отнасят към децата със здравословни проблеми, към трудно подвижните или с други увреждания ученици – приемат ли ги, общуват ли с тях, помагат ли им? И има ли насилие над деца у нас?

“Не се притеснявахме, защото те се отнесоха с голямо внимание към нас, бяха много деликатни и учтиви. Отначало наистина бяхме притеснени, но след като срещнахме толкова радушен прием, бързо преодоляхме смущението. А английският си го знаем добре от училище”, пояснява Валерия.

Валерия е активистка на Ученическия съвет. Доброволка е и към “Амалипе”. Участва в различни форуми в Павликени, Велико Търново и Сливен, а също и в обучения за правата на децата. Пише есета по темата. Понеже се старае винаги да има своя позиция по зададените въпроси, направила впечатление и скоро от ръководството на Националната мрежа за децата и предложили да подаде заявление за участие в срещата в Женева. Имало много кандидати, но с Ева от Велико Търново се преборили за участието. Решили да се подготвят по-специално по темата за насилието над децата.

Да, има насилие над децата. Може би не толкова физическо, но със сигурност – психическо. Родителите често имат сериозни проблеми в живота и за най-лесно си го изкарват на децата си. Познавам такива съученици, казва Валерия. Смята, че в училище има добри условия за обучение на децата с увреждания, но като цяло здравите деца не общуват достатъчно с тях. Тук има какво да се направи, за да не се чувстват децата с увреждания изолирани в училище – категорична е Валерия.

Чаровното момиче продължава да учи. Мечтата є е след като завърши средното си образование да кандидатства английска филология. Иска да стане преводачка. Ще продължи да работи и като доброволка, и като активистка в Ученическия съвет. Ние сами трябва да направим живота такъв, какъвто искаме да го живеем, категорична е тя.

Елка СПАСОВА
сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново