Наказват дисциплинарно директорката на детска градина „Бодра смяна“ в Горна Оряховица

Публикувано на пт, 6 Юли 2018
2930 четения

Започната е процедура по дисциплинарно наказание на директорката на детска градина „Бодра смяна“ в Горна Оряховица. Това заяви кметът на града инж. Добромир Добрев по повод инцидента с 4-годишното момиченце, което пострада на 28 юни в детската градина след като необеопасен шкаф пада върху нея. Детето получи тежка фрактура на носа и травма на главата, и бе оперирано по спешност в Университетската болница в Плевен. Въпреки тежкия инцидент Община Горна Оряховица не е била уведомена от ръководството на детската градина за случилото се. Не е извикан и екип на Спешна помощ.
„Изискахме писмени обяснения от директорката на детска градина „Бодра смяна“ Жанета Иванова. След депозирането й в Община Горна Оряховица е започната процедура по дисциплинарно наказание, съгласно Кодекса на труда. В кратък срок ще бъдат събрани мнения от експерти от Обществения съвет към детската градина и Регионалното управление на образованието във Велико Търново по изясняване на случая , след което ще се предприеме законова санкция. Надявам се този процес да приключи до края на другата седмица“, заяви кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. И уточни, че до този момент няма депозирана молба за напускане от страна на директорката. В момента се разглеждат нейните показания, както и тези на персонала в детската градина и на този етап има установени пропуски.
След случая в Горна Оряховица, за който съобщи първо „Янтра ДНЕС“, от Регионалното управление на образованието изпратиха напомнителни писма до детските градини относно действията при подобни инциденти, съгласно правилника за осигуряване на здравословни и безопасни условия на възпитание. Според него при възникване на инцидент с дете учителят е длъжен веднага да информира директора и медицинската сестра, която му оказва долекарска помощ до идването на Спешна помощ, ако се налага да бъде извикан медик. За случая се уведомява веднага общината, на чиято територия е детското заведение, а до един ден се изготвя писмен доклад до РУО – В. Търново.
В момента 4-годишното момиченце – Ламбина Ламбова, е изписана от болницата в Плевен и е у дома. Тепърва предстоят редица консултации със специалисти, тъй като освен фрактурата на носа, детето е с травма на главата, засегнато е и едното око на момиченцето.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново