Над 80 картички участваха в конкурс на лясковското читалище “С обич за мама”

Публикувано на пт, 8 мар. 2024
69 четения

Лясковският конкурс „С обич за мама“ реализира  шесто издание. Състезанието за млади художници е изява на читалище „Напредък-1870” гр. Лясковец и протича в дните преди настъпването на Международния ден на жената – Осми март. Конкурсът търси най-оригиналната картичка, нарисувана с любов за майките.

И през тази година в творческата надпревара за най-оригинална честитка се включиха не само децата от нашия град, но и от други кътчета на страната. Своите арт шедьоври предложиха участници от свищовското село Алеково, от горнооряховското Първомайци, от с. Бараково, община Кочериново, от Велико Търново и Килифарево. Общият брой на участниците е 80 с 84 картички, всяка една от които сътворена с много труд, старание, талант и въображение. В изработката на своите творения децата са използвали различни материали, техники, цветове и елементи, които сами по себе си  ги правят пъстри, разнообразни и уникални , но обединени от общото послание „ С обич за мама”. По регламент организаторите разделят участниците в границите на възможностите според възрастта им. В три възрастови групи бяха оценени предложените за съревнованието творби. Жури в състав председател Васил Русев, художниците Марияна Крумова и Николинка Бабукчиева, и Красимира Голакова – библиотекар, определи победителите по възрастови граници. В детската група на малчуганите на възраст от 2 до 6 години първото място е за петгодишния Мартин Светлозар Минчев от лясковската ДГ„Радост”, а на второ е негов връстник от същата детска градина – Николай Йорданов Илиев. Трето място спечели картичката на Дара Костадинова – също петгодишна от ДГ „Пчелица”. Специална награда на журито за оригиналност получи Румен Георгиев Георгиев от ДГ „Радост” на 6 години. Поощрителна награда заслужи Димитър Венциславов Великов от с. Първомайци, възпитаник на ДГ „Здравец” – 7-годишен.

При учениците от първи до пети клас наградата за първо място грабна Румяна Бяхова от гр. Лясковец, ученичка в НУ „Цани Гинчев” на 8 години. Георги Стефанов от същото училище и на същата възраст е втори, а на трето място бе класирана Мелиса Трайчева Стефанова – ученичка от III „б” клас на СУ „М.Райкович”, град Лясковец.

При по-големите ученици на първо място се нареди петокласничката Катрина Чамурова – възпитаник на СУ „М. Райкович”, второто място е за Нурджан Алиибрямов от гр. В. Търново – 13-годишен, а трета е Вилислава Кирилова Петрова от село Алеково, на 11 години. Специалната награда на журито за оригиналност в тази възрастова група отиде при Сияна Мирославова Илчева от Клуб по „Квилинг и декупаж” към НЧ „Напредък – 1884”, град Килифарево, която е 12-годишна. И тук бе дадена поощрителна награда – тя е за Денислав Веселинов Гочев – шестокласник от лясковската гимназия.

Читалищното настоятелство благодари на всички участници в конкурса и кани гражданите да разгледат богатата изложба, експонирана във фоайето /2 етаж пред библиотеката/ на НЧ „Напредък-1870“, град Лясковец.

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново