Над 30 деца правят изкуство в Историческия музей на Килифарево

Публикувано на вт, 27 Авг. 2019
179 четения

Деца на различна възраст от цяла България се събраха в Килифарево, за да творят заедно. Те участват в ежегодната Детска академия за изкуства, която се провежда в градския Исторически музей. За девета поредна година малките художници са обединени от предизвикателството да творят.
“С това издание на пленера стартираме седмицата, посветена на празника на Килифарево. Тази година решихме да разнообразим и след 8 години работа с акварел сега децата ще работят с пастели и керамика. Събитието ще продължи 3 дни”, обясни кметът. Първия ден участниците ще рисуват по снимка моста над р. Белица, на който в момента тече реставрация и очакваме до края на седмицата да бъде готов и пуснат за движение. Във втория ще създадат творба по желание. Ще си изработят и магнитни стикери със знака на Килифарево. По тези задачи с децата ще работи художникът Иван Додов, а във втория и третия ден с тях ще твори Гергана Пенова, която води Ателието по керамика при Младежкия дом във В. Търново. Тя се включва в академията за първа година. С нея децата ще украсяват чинии, които първоначално ще са в суров вид. След нужната обработка на тях те ще нарисуват логото на Килифарево или друг характерен за града символ”, каза кметът на Килифарево Димитър Събев, който откри събитието заедно с Иван Додов.
Кметът допълни, че в сряда вечерта пленерът ще бъде закрит с награждаване на участниците. Ще има и кулинарна изложба с вкусотии, приготвени от родителите и бабите, след което децата ще се почерпят с експонатите. Специални гости на тържеството ще са Мики Маус и кукли на кокили. За да се превърне закриването в истински празник, ще има и много музика. След пленера предстои изложба с детските творби.
Над 30 деца участват в “Детска академия за изкуства” тази година. Те са почти по равно в двете възрастови групи, на които са разделени – от 6 до 10 г. и от 11 до 15 г. Най-малкият записан до момента участник е на 4 г. и половина, а най-големият – на 16 г. Около каките и батковците обикаля и внучето на кмета, което все още не е достатъчно голямо, за да вземе активно участие в пленера. Митко Събев уточни, че всеки желаещ да се включи тепърва е добре дошъл.
Деветгодишната Елица е от участниците в тазгодишното издание на академията. Тя е от София. Нейните баба и дядо живеят в Килифарево и е дошла при тях за сбора. Решила е да направи по-интересно гостуването си, като участва в Детската академия за изкуства. Споделя, че втори път се включва в пленера. Обича да рисува всякакви неща, но любими са ѝ портретите. Опитвала е да работи с керамика, тъй като в детската градина са имали такъв клуб, но рисуването й допада повече.
Надежда е от Русе и също е при баба и дядо. Идва за трети път, защото пленерът много ѝ харесва. Мария пък е на 12 г. Тя е от Килифарево, но учи във В. Търново. Включва се за трети път в Академията. Обича да рисува всичко, главно с моливи и боички. Симон също е от града домакин. Той е на 13 г. и е сред най-редовните участници. Тук е всяка година, тъй като рисуването му е хоби. Тренира и футбол, като през 2018 г. с него на пленера идват ѝ всичките му съотборници. Най-обича графиката, а любими са му пейзажите.
Художникът Иван Додов е създател и идеен двигател на Детска академия за изкуства. Работи с децата от нейното създаване през 2011 г. Той е от София, но в Килифарево идва всяко лято и е създал много приятелства. Вдъхновява се от природата, манастирите и самия град. Харесва реката, обича да играе с приятели футбол на стадиона.
В продължение на 39 години Додов прави изкуство с водни бои. Това ми е специализацията, любовта и живота, споделя с усмивка творецът. Поради този факт в предишните издания неизменно той и децата рисуват с боички. Тази година е първата, в която ще заложат на пастели и керамика. Преди да дойде в Килифарево, от средата на юли е преподавал акварел и живопис в една конна база в Елена, където има своеобразен детски лагер. Казва, че обича да се занимава с деца. Дори за страничен човек е видима особената връзка и взаимно уважение, тъй като с повечето деца в Килифарево се познават от години.
Най-голямото удовлетворение на Додов е, че някои участници след пленера са продължили целенасочено да се занимават с изобразително изкуство. Виждайки талант в някои от тях, той насочва родителите им в правилната според него насока. Художникът се радва, че Академията създава много контакти и приятелства. Това прави лятото на децата по-цветно и интересно, а понякога и истински незабравимо. Казва, че винаги чака с нетърпение следващото издание на арт събитието, което се е превърнало в задължителна част от всяко негово лято.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново