Над 200 ученици се обучаваха как да окажат първа помощ на човек със сърдечен арест

Публикувано на вт, 17 окт. 2023
171 четения

В Световния ден за рестарт на сърцето над 200 ученици се обучаваха как да окажат първа помощ на човек със сърдечен арест. Събитието се проведе в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, като част от националната инициатива “Всеки може да спаси живот”, която се провежда с подкрепата на фондация „Даная“ и Лазар Радков – основателите на дългогодишната акция „Капачки за бъдеще“. Подобни събития се проведоха също в София, Плевен, Русе и Бургас.
В инициативата във В. Търново се включиха анестезиолози от областната болница, а учениците бяха от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, ПМГ „Васил Друмев“, Американския колеж и СУ „Вичо Грънчаров“.
Анестезиолозите от МОБАЛ д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова разясниха пред учениците от 9 до 12 клас как да разпознаят кога човек получава сърдечен арест и как бързо да реагират, за да могат да му окажат първа помощ.
„Много хора по света получават сърдечен арест, смята се, че около 10 000 човека в България на година получават сърдечен арест, затова е важно хората да са обучени как могат да спасят нечий живот в такава ситуация. В тези минути до идването на медицинския екип, един човек, който дори да няма медицинско образование, може да спаси живота на някого. Първо се проверява дали може да се установи контакт с пострадалия човек, ако не може да се установи и има особено дишане, това означава, че той има сърдечен арест и трябва веднага да започнем сърдечен масаж. Другото много важно нещо е, да се обадим на 112“, обясни д-р Маринова.
Всеки от учениците имаше възможност на практика да изпълни сърдечен масаж върху манекен. „Не ми се е случвало до момента, но ако попадна в такава ситуация, искам да знам как да действам. Според мен, всеки един човек трябва да знае какво да прави, ако познат или непознат изпадне в такова състояние“, казва Радарт Куенер от Американски колеж „Арукс“.
„Трябва да знаем как да реагираме в такива ситуации, защото на всеки може да се случи. Дано да не се случва, но случи ли се, трябва да можем да окажем първа помощ“, допълва Мирена Петкова, която също е възпитаник на Американския колеж.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново