Над 1500 души отбелязаха юбилея на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“

Публикувано на пт, 18 ян. 2019
1449 четения

Старопрестолна грамота и почетен знак получи ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ по повед 50-годишния юбилей. Отличията бяха връчени на директора Иваничка Петкова от кмета на старата столица инж. Даниел Панов по време на празничния концерт в ДКС „Васил Левски“. Над 1500 ученици, бивши и настоящи учители и директори, университетски преподаватели, общественици и гости се събраха в залата, за да уважат тържеството на училището.
Празникът започна с изпълнение на националния химн от оркестъра на Националния военен университет „Васил Левски“. В препълнената зала за първи път прозвуча и химнът на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, чийто текст е на Цветелина Маринова, спечелила обявения от училищното ръководство конкурс. Музиката и аранжиментът са на Добрин Пелтеков, преподавател по музика в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“.
„Изминалите 50 години създадохме, изградихме и утвърдихме училище с авторитет, доверие и престиж. Днес колективът на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ се изправя пред нарастващите изисквания на времето, в което живеем. На образованието в нашето общетво е поставена задачата да възпитава и усъвършеснства младите хора. Образованието е приоритет и към него са насочени реални грижи за извеждането му на ново равнище. А това не би било възможно без нашите качествените и квалифицирани учители“, заяви директорът на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ Иваничка Петкова. След нея думата взе кметът на старата столица инж. Даниел Панов, който подчерта, че 50-годишнината на училището е празник за Велико Търново.
„Днес нашето училище „Св. Патриарх Евтимий е на водещо място сред всички учебни заведения в цяла България, даващи основно образование. Многобройните постижения на учениците от различни олимпиади и състезания са гордост за Велико Търново и за нас. Тези успехи издигат авторитета и престижа на нашия град като център на просветата и духовността, като историческа и духовна столица на България“, заяви инж. Даниел Панов. Той подчерта, че поколения великотърновци, които днес вече са успешно реализирани в България и по света, са направили своите първи стъпки в света на знанията именно в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. В емоционалното си обръщение той сподели, че неговите двама сина също са възпитаници на училището. Градонаалникът пожела на учениците да бъдат здрави, да уважават своите учители и да продължават успешно да защитават доброто име на школото, а на родителите – да подкрепят своите деца.
От името на Община В. Търново училището получи освен старопрестолна грамота и почетен знак, и ваучер за закупуване на техника и консумативи. Своя поздрав отправи и най-дългогодишният директор на учебното заведение Христо Димов.
„За мен е особено приятно да виждам най-голямата зала във В. Търново пълна, което означава, че това, което сме постигнали като директори досега, се развива. Постигнатите резултати през последните години показват, че нищо не е забравено и, че се надгражда“, заяви Христо Димов. Приветствие отправиха също областният управител проф. Любомира Попова и началникът на Регионалното управление по образованието инж. Розалия Личева. Сред гостите бяха още председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование“ в Община В. Търново, членовете на училищното настоятелство и др.
Специален поздрав за всички учители, ученици и гости бе изпълнението на мажоретките от ДГ „Соня“. В празничната програма се включиха танцьорите от ДЮФА „Българче“, Виргиния балет, представители на Институт „Конфуций“, ученици от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Музикален поздрав към всички присъстващи направиха талантливите изпълнители Рада Георгиева, Василена Василева, Мирена Петкова и Теодора Стоянова.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново