Наблюдателна кула в с. Костел ще следи за пожарите в района на община Елена

Публикувано на вт, 11 авг. 2015
845 четения

В землището на с. Костел от средата на миналия месец започна изграждането на противопожарна (наблюдателна) кула и контролен център с необходимото оборудване. Обектът е по проект на община Елена по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. Стойността му е 523 302 лв. за строителството на площадката и оборудването на кулата, с които изпълнителят „Техно строй България” ООД – София, трябва да приключи до 15 септември.
Основното оборудване се състои от няколко компонента. Термовизионна камера, въртяща се постоянно на 360 градуса с радиус на обхват 5 км, ще наблюдава непрекъснато определения район с цел ранното установяване и оповестяване на възникнали горски пожари. ТВ камера визира и заснема точното място на възникване на пожара, а метеорологична станция следи 24 часа обстановката в региона. Данните от основното оборудване се приемат и обработват от компютър и по радиорелеен път се предават към контролен център в Елена.
Теренът, на който се изгражда кулата, се намира в труднодостъпна местност с надморска височина над 870 м. Поради голямата отдалеченост е невъзможно осигуряване на постоянно електрозахранване, поради което то ще бъде подсигурено чрез няколко независими източника – соларни панели, акумулаторни батерии и дизелов генератор. На площадката е предвидена и мълниезащита.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново