На Великден джулюнчани отбелязаха 15 години певческа група в селото

Публикувано на вт, 14 апр. 2015
559 четения

По повод 15 години от създаването си, певческата група на село Джулюница подготви голям празничен концерт, състоял се на втория ден от Великден. Групата е създадена в далечната 2000 година под името „Ален божур”. В момента съставът й наброява 15 самодейки, имащи щастието да бъдат ръководени от двама музиканти – Димитър Маринов и Петър Георгиев.  Дългогодишните певици  Д. Любенова, Д. Гайдарова, Е. Колева, Й. Гинова, М. Стойкова, М. Попова, Л. Панева, П. Христова, П. Ненова, Т. Илиева, Ст. Ковачева, Ст. Караиванова, Ст. Махлянова, Д. Иванова и Величка Маринова зарадваха своите гости с китка от фолклорни, патриотични и стари градски песни. В програмата за празника на вокалния състав участваха и децата от ЦДГ „Сладкопойна чучулига”, ученици от ОУ „П. Р. Славейков” и народния певец и техен ръководител Петър Георгиев. Да уважат празника на своите колеги присъстваха представители на всички пенсионерски клубове от общината, включително и председателя на общинското ръководство Калина Цацова, които поздравиха самодейките за постиженията им през годините. Официални гости на тържественото честване бяха кметът на общината д-р Гецова и председателят на общинския съвет Даниела Арабаджиева. Приветствие към групата отправи д-р Гецова като пожела на певиците и техните ръководители да носят винаги в сърцето си песента, да даряват обич и усмивки и да радват публиката с нови успехи.

Поздравителни  адреси групата получи и от местното читалище „Пробуждане-1896”, Дамски клуб „Джула”, ОУ „П.Р.Славейков”, пенсионерския клуб в селото „Златна есен” и др.

От създаването си през 2000 г. към клуба на пенсионера, групата изпълнява песни от народния фолклор под ръководството на Димитър Маринов. От 2009 г. „Ален божур” преминава към читалището, като разнообразява репертоара си и със стари градски песни. За 15-годишното си съществуване певиците имат многобройни изяви и участия във фестивали, като печелят престижни призови места, дипломи и медали и допринасят за развитието на песенното творчество на местно, общинско и национално ниво. Със сериозна подготовка и отговорно поведение групата се представя достойно на „Балкан-фолк”, Велико Търново, „Авлига пее”, с. Обединение, „От Тимок до Вит”, с. Черни Осъм, „От Дунав до Балкана” в Борово, „На мегдана” в с. Писарево, „Иширково пее и танцува” в с. Професор Иширково общ. Силистра, в с. Пролом-Карловско и още много други. Най-голямата изява на групата е участие в предаването „От българско по-българско” с водеща Галя Асенова и под ръководството на младия гайдар Петър Георгиев, като представят автентичен фолклор от региона през 2010 г. Друг връх в певческата кариера на групата е участието им в предаването „Ако зажалиш” с водещата Бони Милчева по ТВ Скат през 2012 г., представили се с китка от стари градски песни под ръководството на Димитър Маринов. За успехите на групата заслуга имат и местни фирми и личности, които подпомагат финансово и материално участията на самодейците.

Празничният  Великденски концерт по повод 15 години съществуване на певческата група в Джулюница приключи с шампанско и торта и с бурни аплодисменти от страна на публиката.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново