На Тодоровден канят в три лясковски села

Публикувано на чт, 5 мар. 2020
1113 четения

Зрелищни състезания ще бъдат проведени тази събота – 7 март, по повод Тодоровден в три лясковски села. Обичайните за Конския Великден кушии ще се проведат в селата Джулюница, Добри дял и Козаревец.

Празникът в Козаревец започва в 10.00 ч. в центъра на селото, където ще бъде отслужен водосвет, а конете ще бъдат захранени ритуално. Празнична кавалкада ще обходи всички улици на Козаревец, а в къщите на именниците ще се честити празника на Тодоровци и Тодорки. Записването за състезанията и кушиите започват в 12.00 часа на селската поляна. По традиция съревноваването е в няколко категории – надпревара по езда, надпревара с конски впряг, надпревара с магарешки впряг и паркиране на заден ход. Ще бъде избран и най-гиздав кон, а призьорите ще получат награди. Тодоровден ще бъде отбелязан и в Добри дял. И там началния час на празника е 10.00 часа, когато конете ще бъдат поръсени за здраве по време на службата и водосвета. Записването на участници е в 10.30 часа, а самото надбягване в 11.00 часа. От няколко години традиция е в Добри дял младежите да се състезават вместо с коне и магарета – с мотори. В Джулюница пък празникът протича на стадион „Владислав”. Там надпреварата ще започне в 11.30 часа, но преди това в 11.00 часа жители и гости ще се съберат за празничен водосвет на площада. Там ще бъде официалното откриване и поздравленията към участниците.

Организаторите на трите празника в лясковските села – кметства, читалища, конярски дружества, канят жители и гости, както за участие в надпреварите, така и за публика, която да сподели емоцията от екстремните състезателни игри.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново