На Гергьовска люлка се залюляха за здраве децата от лясковските училища и детски градини

Публикувано на пт, 5 май 2023
237 четения

Средно училище „Максим Райкович“ за четвърта година организира в навечерието на Гергьовден празник, който по традиция преминава под наслов „Зелен, зелен Гергьовден“. На гергьовския празник, организиран от началните учители, училищния психолог и логопеда на гимназията, присъстваха и децата от начално училище „Цани Гинчев“, както и по-малките хлапета от детските градини „Пчелица“, „Радост“ и Славейче“. Специален гост беше и кметът на Община Лясковец д-р Гецова, директори и колеги от детските градини в града, родители и граждани. Приветствие за „Добре дошли“ отправи старши учителят Марияна Бъчварова, а д-р Гецова пожела на децата да са здрави, да растат знаещи и можещи и да пазят нашите традиции, свързани с християнските празници. С погачи, както повелява традицията, домакините дариха своите приятели от началното училище и детските заведения. Тържеството включваше и тематични с празника изпълнения на гимназистите – стихотворения, сценка „Свети Георги и Змея“, песен за Гергьовден и танц „Нестинарки“.

Всички празнуващи се залюляха и на традиционна Гергьовска люлка, завързана в двора на училището. Люлката върза учителят Ивайло Маринов, а украсата й направиха деца и учители. Окичена със здравец, билки и зеленина, люлката традиционно залюля децата за здраве и берекет. В народните представи се вярва, че древната сила на растенията ще се възпроизведе и върху човека и ще го дари с много късмет и здраве. Според поверието, всеки, който се полюлее на нея, може да достигне слънчевите лъчи.

След като всички деца и ученици се полюляха на красивата люлка, на финала на празника се залюля и хорце по зелената морава, а други деца предпочетоха да се забавляват със спортни игри, организирани от учителите по физическо възпитание.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново