На барелефа за почит към Левски се събраха десетки лясковчани

Публикувано на пн, 19 февр. 2024
120 четения

Днес лясковчани отдадоха почит пред паметта на Апостола на Свободата. Васил Левски е обесен на 18 февруари 1873 година и геройски загинал в името на българския народ. Преди повече от век и половина Апостолът на Свободата увисна на бесилото, за да се превърне в легенда, вечен пример за нашия народ.

Община Лясковец и Общински комитет „Васил Левски” организираха по повод 151 години от гибелта на Левски поклонение, което се състоя пред барелефа му в град Лясковец. Заупокойна молитва за дякон Игнатий отслужи лясковският свещеник отец Богдан, а възпоменателно слово за живота, делото и революционната дейност на Апостола в Лясковец,  произнесе председателят на Общински комитет „Васил Левски“ Димитър Байчев.

По повод навършване на 151 години от героичната смърт на Апостола на Свободата, децата на Лясковец се бяха подготвили с песни и стихове, с които да покажат своето уважение към националния ни герой. Представиха се учениците от двете училища в града – СУ „Максим Райкович“ и НУ „Цани Гинчев“, ръководени от своите учители. Програмата започна с „Ботев марш“, който изсвири фанфарния оркестър при гимназията, а Вокална група „Славееви гласове“ изпълни „Левски, Апостоле“. Стихове, посветени на Левски рецитираха четвъртокласниците от СУ „М. Райкович“, а след тях с литературно-музикална композиция се представиха и децата от НУ „Цани Гинчев“. В нея с песни и декламация се включиха ученици от иновативните клубове за личностно развитие „Родолюбие“ и „Талантино“. Те изпяха песните: „Кажи ми, горо“, „Песен за Апостола“ и рецитираха стихотворенията „Поклон пред Апостола“ и „Левски“.

За поклонението, освен учениците на лясковските училища, се бяха събрали десетки граждани, както и народният представител Димитър Николов, местната власт, в лицето на председателя на общинския съвет Сергей Добрев, кмета Васил Христов и заместник-кмета с хуманитарен ресор Емилия Жилиева, също и общински съветници, историци, директори на училища и детски градини, читалищни дейци, представители на партии, организации, клубове. В знак на признателност към делото и подвига на нашия национален герой, всички положиха цветя и венци на постамента му в града ни, в който Левски е бил неколкократно, и в който е основал един от първите революционни комитети.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново