Музиканти и танцьори от лясковското читалище с награди от фолклорни морски фестивали

Публикувано на вт, 31 авг. 2021
162 четения

Вечерни концерти с много емоция, пъстри народни носии, музика, песни, танци и много заряд превзеха амфитеаръта на Камчия в продължение на няколко дни в края на август. Танцови, певчески и музикални състави от цяла България се качиха на сцената на Първия фолклорен фестивал „Фолклорни вълни“, за да покажат пъстротата и красотата на българския фолклор във всичките му измерения. В първите три дни от фестивала на сцената излязоха няколко състава от Варна, от Димово (Видинска област), ФК „Партньори“, гр. Кюстендил, Фолклорен колектив „Плетеница“ – В. Търново, както и нашите състави при читалище „Напредък-1870“, град Лясковец – танцовият клуб „Лудо младо“ и детската ни Школа за народни инструменти „Потомци“, с ръководител Стефан Печикамъков. Ръководителят на децата също се включи с индивидуално изпълнение на гайда, спонтанно провокиран от организаторите в една от концертните вечери и така нашите музиканти станаха талисмани на фестивалния празник. Много любители на българския фолклор видяха изпълненията на нашите деца и се насладиха на пъстрата програма, която бяха подготвили организаторите за първото издание на Фолклорния фест „Фолклорни вълни“. В концертните вечери от фестивала в Камчия са участвали и колективи от София, Враца, Свиленград, Шабла и други. „Дали самата земя в своя бяг вечно в кръг движи човека, дали за зло или за добро, вие своето хоро!“ С тези силни думи от песента на Ваня Костова „Хоро“, организаторите на фестивала „Фолклорни вълни“ Цвета Галунова и Николай Корчев закриха третата фестивална вечер.

Нашите музиканти донесоха колективна награда Диплом за участието си във форума. „Благодарим на организаторите за отношението, уважението и емоциите, които запечатаха незабравими спомени в сърцата на всички от „Потомци“! Дерзайте и бъдете здрави, приятели!“, пожела Стефан Печикамъков, а след участието си Школата се похвали и с нова придобивка – чисто нов инструмент, закупен с подкрепата на родолюбив българин, милеещ за родното, почитател на фолклора ни – Теодор Буюклиев.

В началото на лятото малките музиканти от лясковската школа постигнаха големи успехи и от друг престижен форум. Донесоха първа награда и грамота от XXVI Национален конкурс „Диньо Маринов“, състоял се във Варна. Председателят на журито Димитър Христов – диригент на народния оркестър при БНР и още шест членно жури дадоха висока оценка на нашите деца в раздел „Народни оркестри“. Отличието им даде възможност да се включат и в галаконцерта на наградените участници.

„В „Потомци“, заедно с родители, учители и ученици, както и читалищното ръководство, успяхме да изградим един много силен, мултидисциплинарен екип от деца, изучаващи желаните от тях специалности в различните училища в областта. Има ученици, които пътуват от Дряново, Велико Търново, Долна Оряховица и други. Това е доказателство, колко силни връзки изгражда изкуството, независимо от неговото направление, жанр или стил. Щастливи сме, че все повече деца търсят нещо не толкова популярно в техните среди, а именно – свиренето на народен инструмент. Няма нищо по-важно и хубаво от това, децата да се чувстват оценени и уважавани за труда, който полагат. Тези малки, но ценни жестове, ги карат да се чувстват щастливи и уверени в себе си от това, което вече се е превърнало в част от техният живот“ – споделя диригента на оркестъра Стефан Печикамъков.

В Златни пясъци пък успешно се представиха младите ни танцьори от Танцов състав „Лудо младо“ с художествен ръководител Павлина Кълчишкова и корепетитор Иван Кълчишков. Те се включиха в Деветото издание на морския престижен форум „Свят, Изкуство и Море“, втора част, провел се от 22-ри до 29-ти август. Фестивалът е международен и в него участват деца и юноши от различни краища на България, както и много чуждестранни колективи, а журиращият състав е 10-членна комисия български и чуждестранни светила във фолклора. Форумът се проведе на откритата сцена на красивия ни курортен комплекс Златни пясъци и негови организатори са Сдружение „Свят, Изкуство и Море“ и Туристическа фирма „Сириус-5“, Варна. Талантливите ни деца от втора и трета възрастова група на състава отново танцуваха превъзходно и успяха да впечатлят многобройното жури със своите изпълнения. Организаторите също забелязаха лясковския състав, който се представи с авторски музика и хореография на танците. Изпълнителите, включили се във фестивала-конкурс бяха оценявани на базата на няколко основни критерия – подбор на репертоар, майсторство на изпълненията, артистичност, реквизит, оригинални костюми и други. Отличията, които нашите деца получиха от морския конкурс са първо място колективна награда в категория „Народни танци“ в групата изпълнители от 12 до 18-годишни. Танцьорите ни завоюваха първо място и донесоха Плакет на фестивала и Лауреат I степен в смесена група танцьори, а ръководителите им прибавят към наградите си два Диплома – за отличен художествен ръководител и за отличен корепетитор.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново