Музикален форум събира в Драгижево самодейци за празника на селото

Публикувано на вт, 14 май 2019
205 четения

За песенно-танцов маратон се подготвят в село Драгижево, дни преди официалния празник на селото. Храмовият празник на Драгижево е денят на Светците Константин и Елена, а по традиция селският празник е предшестван от голям фолклорен форум. В осем поредни години организаторите даваха поле за изява на самодейци, представящи таланта си в певческото изкуство. От две години насам прегледът има конкурсен характер, а от миналата година домакини и гости-участници, се впускат не само в надпяване, но и в надиграване.

Тази година на 19 май от 10 часа в читалищния салон в Драгижево започва второто издание на Регионален преглед на музикалното самодейно изкуство „Пеем и танцуваме”. Записани са за участие близо 50 изпълнители – колективни и индивидуални, а домакин и организатор на проявата е НЧ „Развитие-1894”, подпомогнато от община Лясковец.

Основна цел на Регионалния преглед е да се съхрани, развива и популяризира българския фолклор и местното самодейно изкуство. Изпълненията ще се оценяват от тричленно професионално жури с председател доц. Митко Димитров – преподавател във ВТУ.  Прегледът на музикалното самодейно изкуство ще даде възможност за изява на всички певчески и танцови фолклорни формации от община Лясковец и от селища от региона, които ще бъдат оценявани в различните категории – певчески състави за обработен и за изворен фолклор, по възрастови граници, колективни и индивидуални изпълнения, танцови, които ще бъдат разпределени по състави и клубове за народни хора. Награди ще има и за атрактивно представяне, за най-млад и за най-възрастен участник.

След оценката на журито,  ще бъдат обявени резултатите и ще бъдат наградени класиралите се на призовите места участници. Ще бъдат излъчени и специални награди на двамата кметове патрони на празника – д-р Гецова и Цоньо Трънков, както и наградата на журито.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново