Многобройна публика се радва на кушиите в Козаревец, Джулюница и Добри дял

Публикувано на пн, 25 мар. 2024
1127 четения

За поредна година в Община Лясковец бяха организирани конни надбягвания, свързани с празника Тодоровден. Три са лясковските села, в които спазват традицията и правят вълнуващи надпревари – Козаревец, Добри дял и Джулюница. Празникът се отбелязва в първата събота на Великденските пости, а преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. Тодоровден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Обичаите на този ден са много интересни – при изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените замесват и раздават обредни хлябове като дават от тях и на конете. Вари се жито, което се благославя в църковния храм и идва ред на атрактивното конно състезание.

Традиция е преди надпреварата за здраве на коне и стопани да се прави водосвет и този ритуал също беше стриктно спазен, както и захранването на конете, а в Козаревец кавалкада обикаля улиците, за да спре пред къщите на имениците и да им отдаде почит. Преди това йеромонах Дмитрий отслужи водосвета на централния площад „Марияна Димитрова“, откъдето тръгна парада.

Състезанието в Козаревец и тази година беше много оспорвано, но в крайна сметка най-бързите спечелиха наградите. За реда и спазване на регламента при провеждане на конните надбягвания се грижеха организаторите от „Конярско дружество-1986“. Ездачи и водачи на впрягове бяха аплодирани от развълнуваната публика, събрала се на обширната селска поляна. Победител за поредна година стана председателят на дружеството Светлозар Йорданов в най-атрактивната категория – „Езда”. С коня си Какао опитният жокей остави след себе си Ивайло Димитров с Албена и Денис Симеонов със Сара. При надпреварата коне с каруци първи е Ивайло Димитров, втори се класира Деян Христов от Горски Сеновец, а трети е Йордан Йорданов. Жури избра и най-гиздав кон – наградите там отидоха при най-младия член на Конярското дружество Денис Симеонов от Козаревец за гиздавата красавица Сара, класирана на трето място. Ивайло Димитров с Албена също взе награда, но за второ място,  а Светлозар Йорданов и неговият хубавец Какао, спечелиха първо място.

За пръв път тази година организаторите присъдиха награди и за „Най-красив конски впряг”. Третото място спечели Йордан Йорданов от Козаревец с кон Алчо, собственост на Андрей Андреев. Второ място зае козаревчанина Ивайло Димитров с впрегнатата си Албена, а първата награда отиде при горнооряховчанина Иван Иванов с Мая. Наградите бяха осигурени от козаревското „Конярско дружество 1986”, от кметство Козаревец и Община Лясковец. Празникът стана възможен и с подкрепата на над 20 фирми и частни лица.

Участниците, заели призовите места, бяха наградени от кмета на Общината Васил Христов, от козаревския кмет Красимира Колева и от специалния гост Валентин Михайлов – заместник-областен управител на В. Търново. Организаторите с цел да стане още по-вълнуващ и забавен празника, бяха подготвили и тематична викторина, награди, скара-бира и народни танци.

В Джулюница традицията да се провеждат кушии се спазва стриктно от години и този път се проведе за 14-та година. Джулюнчани и гости не пропускат атрактивните състезания и отново се събраха за зрелищното събитие. Празникът и този път премина с много емоция на стадион „Владислав”, на който се събраха любителите на силните усещания. Преди кушиите бе направен водосвет за здраве от местните свещеници отец Кирил и Николай, като състезатели, жители и гости бяха поздравени от кмета на селото Мариан Точев. Гост на празника беше и общинският кмет Васил Христов, който също поздрави. Гост на джулюнчани беше и заместник-областният управител Валентин Михайлов. Конете бяха захранени от главния съдия Илия Димов, а по време на тържествения парад кавалкадата водеше един от дългогодишните участници Дончо Александров. На стадиона водачи, коне и каруци се впуснаха по състезателното трасе в надпревара за първото място. При конския впряг първи е Иван Вачков от Кесарево, втори е Дончо Александров от Джулюница, а трети стана Ганчо Ганев. Ганчо Ганев е първенец и в другата категория – надпреварата с впрегнати магарета. Грамоти, предметни награди и парични премии получиха първенците, които бяха наградени на специална церемония.

В Добри дял Конският Великден започна пред кметството с празничен водосвет, отслужен от отец Андон. Той прочете молитва за здраве, благоденствие и мир, и поръси коне и стопани, а кметът Стоян Стоянов захрани конете, както повелява традицията След записване на мераклиите и уточняване на правилата на състезанието, надбягванията стартираха на селската мера до стадиона. В категорията конски впряг първенец стана Асен Хасанов с кон Арап. Второ място спечели Мехмед Мехмедалиев, с кобила Мичи, а третото място е за Борис Михайлов с кобила Мая.

И трите събития, които се реализираха в лясковските села са финансово подкрепени от Община Лясковец и са част от културния календар на Общината.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново