Много златни медали отнесоха участниците в Третия Национален фолклорен фестивал „Потомци“, състоял се в Лясковец

Публикувано на чт, 18 апр. 2024
234 четения

Тази година Националният фолклорен фестивал за инструментални изпълнители на българска народна музика „Потомци“ се проведе за трети път. Негов организатор и домакин бяха децата от Школа за народни инструменти „Потомци“, с ръководител Стефан Печикамъков и читалище „Напредък-1870“ – гр. Лясковец. Двудневният фолклорен форум отново бе финансово подкрепен от Община Лясковец и протече под патронажа на кмета на Общината Васил Христов.

За трета година на лясковска сцена се явиха талантливи деца, ученици и млади хора – инструментални изпълнители на български фолклор. Във форума участие записаха рекорден брой изпълнители от различни населени места на България, представяйки разнообразни изпълнения от различните фолклорни области. Участваха професионалните училища в Котел и Широка лъка, много изпълнители имаше от варненски училища и читалища, млади музиканти от Габрово, Велико Търново, от съседна Горна Оряховица, от София, Шумен, Добрич и домакините от Лясковец.

Над 100 бяха изпълненията тази година и включваха много индивидуални изпълнители, дуети, триа, квартети, квинтети, камерни състави и оркестри. В два поредни дни в салона на читалището звучаха различни мелодии, изсвирени на българските инструменти – кавал, гайда, гъдулка, тамбура, акордеон, тъпан и други. Фестивалът за трети път събра на едно място много любители и професионалисти в няколко възрастови групи – деца в начален курс, средношколци, ученици в горен курс – 8-12 клас и над 19-годишни. Най-много бяха изпълненията – 23 на НУФИ „Широка лъка“ и на музикантите от варненско – представено от НУИ „Добри Христов“, училища, читалища и школи – общо 26 индивидуални и групови. С 20 изпълнения се представи НУФИ „Филип Кутев“ – Котел, а домакините от ШНИ „Потомци“ се включиха с 10 изпълнения. Силно присъствие на втория ден имаха и добричлии, възпитаници на НЧ „Йордан Йовков-1870“.

На  лясковска сцена звучаха различни мелодии, представящи красотата на българския фолклор от различни области – право хоро, пайдушко, дайчово, ситно шопско, драмчево, чичовото, матьово хоро, грънчарско, балканджийско, бистришко, тракийско хоро, санданско, тенчово и други, както и ръченици – граовска, увалийска, мурджава, бисерна, старешка ръченица, тропанки, сборенки, копаници, бучимиш, буенек и много други.

Лясковската школа представиха Павлина Станчева на кавал, Никола Симеонов, Калоян Иванов и Росен Тонев на гайда, Михаела Тодорова и Вероника Атанасова на тамбура, Денислав Йосифов, Габриела Шумкова и Ния Илиева на гъдулка, имаха изпълнения и в камерна група и оркестрови представяния.

Музикалният празник в Лясковец имаше конкурсен характер и всички творци бяха оценявани от професионално жури с председател проф. Владимир Владимиров и членове Пейо Пеев, Иван Георгиев, Васил Василев и Иван Кълчишков. Всички участници в националния фестивал „Потомци“ получиха грамоти за участие, а класираните на първите три места по раздели, секции, категории, направления и групи заслужиха съответно златен, сребърен и бронзов медал и диплом за първо, второ и трето място. Наградата за най-малък участник отиде при Пламен Петров, първокласник от Добрич, акордионист, изпълнил Македонско хоро, а наградата за най-възрастен участник получи кавалджията Димитър Йорданов. Излъчена бе и награда за най-добра интерпретация на пиеса от Коста Колев, както беше предвидено по регламент и с тази награда си тръгнаха възпитаниците на НУФИ „Филип Кутев“ гр. Котел. Тази година новост е, че бе присъдена и Специална награда и сборник с пиеси от Стоян Пауров, спечелени от оркестъра към НУФИ „Широка лъка“ и оркестъра към ДЮФА „Българче“, В. Търново.

Първи при най-малките гайдари са Йордан Савов и Мартин Калъчев от Варна, също и Михаил Колев от Шумен. На тамбура в групата на 1-4 клас с първо място е Лилия Колева от Школа по тамбура гр. Варна, а на кавал при малките наградите са за Петко Тошев от В. Търново и Георги Алексиев от Варна – любители и за професионалното изпълнение на Мирослав Янев от Варна. При по-големите гъдулари първи е Константин Кръстев от Габрово, също Денислав Йосифов от „Потомци“, а Николай Желев от Котел – на гайда. При ученици 5-7 клас професионалисти – първа награда спечели Ивайло Георгиев от Котел на акордеон, при големите ученици 8-12 клас Тихомир Тодоров. С първо място в секция акордеон е Божидар Кържин – също от Котел, а нашето момиче Ния Илиева от школа „Потомци“ е златното момиче на гъдулка. От нашата школа златен медал завоюва и Вероника Атанасова в своята възрастова група на тамбура. С първо място е и младата кавалджийка от Лясковец Павлина Станчева. Златни медалисти при средношколците са и гъдуларите професионалисти от Широка лъка Пламена Пехливанова и Лъчезар Йорданов. Гайдар златен медалист в групата на средношколците е Теодор Атанасов от Варна в категория любители, а Христо Керчев от НУФИ „Ф. Кутев“ в категорията на професионалисти. С първи места са също Никола Симеонов от „Потомци“ и варненецът Калоян Янков. При тамбуристите наградата заслужи Параскева Крумова от училището в Широка лъка. Тя получи и плакет за специално отличил се участник.

С първи места при любителските камерни състави са камерните групи на „Канатица“-Г. Оряховица и „Потомци“-Лясковец, а при професионалистите победители са гайдарския и акордеонния оркестри на професионалното училище в Котел – във възрастова група 8-12 клас. Камерната група на дванадесетокласниците от Широка лъка се окичи със златото в направление смесени инструменти. С първи места при любителите в раздел камерни състави са Акордеонен квинтет от Добрич и Гайдарска група от Варна, а при смесените – Група за народни инструменти „Спектър“ от гр. Варна. Професионалната група кавали „Фолклорна палитра“ от Варна също заслужи златен медал в своята възрастова категория 8-12 клас.Много акордеонисти от Добрич се представиха отлично и получиха първи места в своите възрастови категории. Това са Пламен Петров, Борис Стефанов, Тодор Тодоров, Станислав Стоянов и Георги Ганчев. При любителските оркестри първенец в класацията са децата от домакинстващата ШНИ „Потомци“, гр. Лясковец, а почетното второ място е за оркестъра при ДЮФА „Българче“, В. Търново. И двата колектива получиха освен златни медали и плакети, също и Сборник с инструментални пиеси. Професионалистите си поделиха първото място при оркестровото съревнование – и то е за НУФИ Котел и НУФИ Широка лъка. При професионалистите музиканти в най-голямата възрастова група над 19-годишни – овациите обра оркестърът на „Сидер войвода“, Г. Оряховица.

Кметът на Община Лясковец Васил Христов, под чийто патронаж протича празника преди започването на гала концертът на лауреатите, поздрави участниците и домакините, и пожела още много успехи на лясковския фестивал, пожела на ръководители, организатори и творци да бъдат здрави, да бъдат и в бъдеще творчески богати, за да пребъде българското.

Гала концертът на лауреатите тази година беше благотворителен и в него свириха победителите в подкрепа на болната Цветина Грамова от град Пирдоп – ръководител на една от най-големите фолклорни школи в централна България „Средногорци“. Събраните средства – общо 872 лв. от гости и ляковската публика бяха за кампанията, придобила национални размери и протичаща под наслов „Най-важното хоро – за живота на Цвети“.

Гала концертът откри Йордан Славов с „Гайдарски мелодии“, а след него аплодисментите на публиката заслужиха Квартет Колеви, Божидар Кържин, свириха и НУФИ „Филип Кутев“-Котел, НУФИ „Широка лъка“, оркестрите на ФА „Сидер войвода, Г. Оряховица, ДЮФА „Българче“, В. Търново, както и лясковската Школа за народни инструменти „Потомци“. Лауреати, включили се във вечерния концерт бяха и Акордеонен квинтет към читалище „Й. Йовков“, Добрич, както и Акордеонен оркестър от Котел и Параскева Арсова от Широка лъка. Блестящ финал на вечерта поставиха всички лауреати, изпълнявайки „Балканджийско хоро“ на Коста Колев под диригентството на Стефан Печикамъков.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново