Малчуганите от лясковската ДГ „Радост“ запалиха светлините на елхата заедно с кмета Васил Христов

Публикувано на ср, 6 Дек. 2023
51 четения

В лясковската детска градина „Радост“ традиция е тържествено да се запалва елхата, около която се събират всички възпитаници на детското заведение, учители и гости.

Тази година това се случи на Никулден на специално тържество.  Малчуганите разбраха от своите учители как по стар български обичай се посреща празника на рибари и мореплаватели. Те им разказаха легендата за Св. Никола, представиха на специална трапеза традиционните за празника ястия, а по-късно децата слушаха бабини приказки и за празниците Бъдни вечер и Коледа и за съпътстващите ги приготовления. Палавниците от по-малките групи представиха пред гостите танците „Игра“, „Вършачка“ и „Въртележка“, а по-големите възпитаници на „Радост“, след като сложиха Бъдника в огнището, потропнаха с гегите и благословиха: „С мед и грозде, хляб и вълна да е пълна таз къща, да е богата софрата, да са пълни хамбарите“ и така изпълниха обичая „Коледуване“ с всички наричания за здраве и берекет.

След като показаха, че знаят всичко за предстоящите празници от нашия календар, преминавайки през целия празничен цикъл, деца и учители пристъпиха към запалване на своето коледно дръвче. Предварително децата го бяха украсили с играчки, гирлянди и лампички. Специалният им гост кметът на Общината Васил Христов, им подари светеща играчка фенерче за красивата елха, с пожелание да озарява бъдещите им начинания. Христов подари също за всички дечица пълна къщичка с бонбони и им пожела здраве, вълшебна Коледа и да открият под елхата най-желаните подаръци.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново