Лясковчани отдадоха почит на Ботев и героите със заря-проверка

Публикувано на сб, 1 юни 2024
241 четения

В навечерието на Деня за почит и преклонение пред героичната саможертва на Христо Ботев, на неговите четници и всички загинали в борбата за свободата на родината ни, в Лясковец бе направена тържествена заря-проверка. Ритуалното честване се състоя на централния площад „Възраждане“ пред паметника на загиналите във войните лясковчани. Освен признателното гражданство на Лясковец, в съботната вечер дойдоха и ученици, както и общинското ръководство и представители на партии и организации.

Тържественото отбелязване на 148 години от гибелта на Ботев и на всички загинали за свободата ни воини и герои, започна с „Ботев марш“, в изпълнение на Фанфарния оркестър при СУ „Максим Райкович“. Със запалени  факли почит към борците за народна свобода отдадоха и учениците от НУ „Цани Гинчев“, възпитаници на клуб „Юнак“. Отряд млади гвардейци от горнооряховското СУ „Вичо Грънчаров“ внесоха тържествено знамето, след което прозвуча химнът на Република България.

Слово по случай Деня на Ботев произнесе кметът на Община Лясковец Васил Христов. Направена бе тържествена проверка на героите, паднали по бойните полета, след което всички присъстващи сведоха глави в знак на признателност пред подвига на героите, отдали живота си за свободата на Майка България. Благодарните потомци, събрали се на площада поднесоха венци и цветя. Цветя положиха общинското ръководство, представители на партии и организации, ученици, клубовете на ветераните и на туристите, пенсионерските клубове и други.Честването приключи със заря под звуците на „Ботев марш“.

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново