Лясковското „Лудо младо“ спечели злато от фестивала на хороигралците в Свищов

Публикувано на пн, 5 юни 2023
4257 четения

Лясковските танцьори участваха във втория фест на хороигралците, който се проведе в Свищов в амфитеатър „Калето“. Фестивалът е сравнително нов и протича под егидата на Кмета на Община Свищов д-р Генчо Генчев, който е и член на журитетната комисия. Фестивалът “Харизмата на хорото” е сцена за проявление на съхранените национални традиции чрез българското хоро. За перфектната организация на събитието Община Свищов си партнира с Танцов клуб „Марико“, но събитието се ползва с подкрепата и на много местни и национални бизнес организации, обществени институции и физически лица.

Във фолклорния танцов фестивал се включиха деца и възрастни от различни състави и клубове за народни хора, които имаха право по регламент да изпълнят по две български хора от различни етнографски области. Освен от домакинстващата община Свищов, хороигралци имаше и от София, Плевен, Русе, Варна, Левски, Берковица, Дряново, Лясковец, Горна Оряховица, В. Търново, Разлог, Велики Преслав и други. Председател на журито, оценяващо изпълнителите на български народни танци бе доц. д-р Димо Енев – преподавател в Пловдивската Академия за музикално и танцово изкуство.

На нашите момичета и момчета от Танцов състав „Лудо младо“, с ръководител Павлина Кълчишкова бе присъдено първо място и златна статуетка в категория „Детски групи“. Критериите за оценяване бяха автентичност на хората, емоция и артистичност, ансамбловост. Нашите млади танцьори се представиха отлично, като журито им присъди и Специална награда за най-артистично изпълнение, подкрепена също със статуетка и грамота.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново