Лясковските ученици от „Цани Гинчев” се включиха в XІ Национален детски олимпийски събор „Юначе”

Публикувано на вт, 2 юни 2015
567 четения

На 30, 31 май и 1 юни 2015 г. в град Елена се проведе ХІ национален детски олимпийски събор „Юначе”. Организатори на събитието са Съюзът на българските гимнастически дружества „Юнак” със съдействието на общинското ръководство и лично на инж. Дилян Млъзев, кмет на общината-домакин.

Участниците (ученически клубове „Юначе”) от градовете В. Търново, Лясковец, Свиленград, София и Шумен бяха настанени в детското селище „Вилиленд”, село Мийковци. Събитието беше посветено на Деня на детето и в него участваха 100 деца от І до ІV клас. Участие взеха и нашите малки юначета от НУ “Цани Гинчев”, гр. Лясковец.

Шествието тръгна от възрожденския комплекс „Даскалоливницата” и премина по улиците на град Елена. Празникът беше въздействащ с красивите екипи, с юнашките калпачета, с трикольорните ленти и със запалените факли. Откриването се състоя на централния площад, за което организаторите бяха подготвили една красива детска приказка, която привлече вниманието на всички. Вълнението беше изписано на лицата на участниците и местните граждани, когато беше запален огънят в специален жертвеник. Може да се каже, че ритуалът по откриването носеше истински олимпийски дух.

Спортната надпревара и културната програма се проведоха на 31 май с любезното съдействие на домакините от детското селище в село Мийковци и с помощта на Виолета Чушкова, негов създател, която прие безвъзмездно децата в комплекса. Масовите гимнастически композиции се изпълниха пред публика, след което имаше много демонстрации и награди.

 Националните детски олимпийски събори „Юначе” са вече традиция. Съюзът има близо 120 годишна история. Създаден е през 1898 г., закрит през 1945 г. и възстановен в началото на 90-те години на ХХ век. Той има подкрепата на Министерството на образованието и науката и неговото одобрение. В гражданското сдружение „Юнак” работят доброволно личности, свързани с професионалния и с училищния спорт. Тяхната мечта е идеята на българската възрожденска интелигенция за можещи, знаещи, възпитани, дейни и реализирани поколения, да придобие съвременен смисъл.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново