Лясковските деца се учиха как се става библиотекар

Публикувано на чт, 11 май 2023
133 четения

 11 май е историческа дата в календара на българската култура – Ден е на Светите братя Кирил и Методий и професионален празник на тези, които служат на писменото слово, като го съхраняват и разпространяват с идеята то да пребъде. Българските библиотекари заслужават този ден на признание, защото да бъдеш библиотекар в България не е просто професия, а призвание, на което си отдаден. Това е кауза, на която нашите библиотекари служат неотклонно през годините. От самото си зараждане в древността до днес библиотеките са оцелели, защото винаги е имало личности, които да приемат за мисия опазването и пренасянето на знанието във вечността,  личности – пазители и разпространители на най-голямата сила за прогреса на човечеството.

За своя професионален празник тримата библиотечни специалисти, работещи в лясковската читалищна библиотека Милена Маринова, Красимира Голакова и Габриела Ангелова отново посрещнаха гости. Освен, че активно работят с деца и провеждат с много любов инициативата Маратон на четенето, организират за малчуганите мини-мобилни библиотеки и ред други изяви, те са хората, които запленяват децата на Лясковец, показвайки им чудния свят на книгите в детския отдел на библиотечната сграда. И за своя празник те се срещнаха отново с малки бъдещи читатели. Гостуваха им любознателните дечица от група „Слънчо” на ДГ „Радост”. Бъдещите първокласници се включиха във весел карнавал на книжките и приказните герои, които домакините бяха подготвили специално за повода. Детският празник започна с играта „Приказно магично колело”, което децата завъртаха и на всяко от тях се падна различна загадка – да познае заглавие на приказка по илюстрация от нея, да отгатне гатанка, да декламира любимо стихотворение, да сподели кой е любимият му приказен герой и много други. След като показаха колко добре се справят с предизвикателствата, възпитаниците на Пенка Койнакова танцуваха и се забавляваха облечени в костюми на приказни герои. След като полудуваха в ролята на принцеси, пирати, приказни феи, Спайдърмен и различни животни от страниците на приказките, децата с любознателност разгледаха и детския отдел на библиотеката. На сбогуване получиха подаръци и възхитени от преживяното, обещаха да станат читатели, веднага щом научат буквите.

Няколко дни преди празника, библиотечните специалист бяха посетени и от по-големи деца – второкласниците от НУ „Цани Гинчев” с класен ръководител Даниела Бърнева. Повод за посещението им и запознаване с професията „Библиотекар” бе и включването им в  кампанията за кариерно ориентиране „Мисля за моето бъдеще”. И тъй като библиотекарската професия е една от най-древните професии в света, беседата започна с разказ за историята на книгата от древността до наши дни. Децата научиха и за същността на професията „Библиотекар”, запознаха се със структурата и организацията на работа в една библиотека, както и с правилата за обслужване на читателите. Научиха как могат да станат читатели, сами прочетоха молбата на книгата, разбраха също, че освен традиционната услуга заемане на книги за вкъщи, в библиотеката се предоставя и свободен достъп до интернет и компютърни услуги, изготвят се тематични и библиографски справки, организират се срещи с писатели, четения, представяне на книги, конкурси, творчески работилници и много др. За децата беше любопитно да узнаят и какво образование е необходимо за професията „Библиотекар” и каква специалност се изучава за придобиване на професионална квалификация. Всички заедно разгледаха много от цветните книжки с приказки, както и интересните енциклопедии и за благодарност поднесоха персонални благодарствени грамоти на библиотекарите за тяхното гостоприемство. От своя страна домакините споделиха, че се надяват да са породили желание у децата да изберат един ден именно тяхната професия за бъдещото си кариерно развитие.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново