Лясковската танцова школа „Ритъм“ завладя морската публика с класа и изящество

Публикувано на вт, 13 сеп. 2022
439 четения

В национален фолклорен форум „Дъга над морето“, провел се на красивото ни Черноморие, се включи лясковската Танцова школа „Ритъм“. С участието си момичетата, водени от своя художествен ръководител Валя Атанасова и репетитора Габриела Карчева, представиха на морската публика стилизиран фолклор. Възпитаниците на лясковската школа отново показаха най-висока класа и заслужиха аплодисментите и възхитата на всички участници и гости на фестивала в Лозенец. Представянето на танцьорите от Лясковец бе изява по културния календар на Община Лясковец и финансирана от кмета д-р Гецова. Младите таланти от града ни, на които скоро им предстои и поредно издание на Детско-юношеската балетна среща в Лясковец, прославиха името на читалището, града и общината ни с красивите си изпълнения, стъпили на фолклорна основа. Момичетата на школата от 12 до 15-годишна възраст изпълниха танците „Катерино, моме” и „Ръченица” по музика на Петко Стайнов. Това бе първата им изява за новия творчески сезон, който започна в началото на месец септември.

Форумът, в който се включиха и стартираха новата си творческа година нямаше конкурсен характер, но вниманието на организаторите бе изцяло привлечено от даровитите лясковски девойки и стойностната хореография на танците.

В три дни се проведе престижното морско събитие, което Община Царево и кметство Лозенец организираха. Достойно за възхищение бе и участието на обичаната  народна певица Славка Калчева, която със свой концерт закри тридневния празничен фест край морето.

Националният фолклорен фестивал „Дъга над морето“ събра множество фолклорни ансамбли, вокални групи за изворен и обработен фолклор, танцови клубове и формации, както и индивидуални изпълнители. По време на своите предишни издания фестивалът се превърна в предпочитан форум за много участници от цялата страна, които получиха не само аплодисментите на публиката, но и възможност да се насладят на прекрасните условия за отдих, които предлага курортното селище. В третото издание на изявата фолклорното ни богатство представиха много талантливи деца, млади хора и по-възрастни изпълнители, които дойдоха за участие от различни краища на страната – от Силистра, Свиленград, Смядово, Дългопол, Шумен, Златоград и много други.

Нашите лъчезарни момичета се завърнаха в родния град с награда за упорития си труд – плакет на фестивалното събитие и грамота за участие.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново