Лясковската детска градина „Радост“ чества юбилей 50 години

Публикувано на чт, 27 апр. 2023
450 четения

Половин век от създаването си чества този месец детска градина „Радост“ град Лясковец. Втората по големина и по ред на откриване детска градина в града отваря врати точно преди 50 години – на 16 април 1973 година. Построена е от строителна бригада с ръководител Ангел Алексиев. Много труд е положен да се обзаведе и подреди новият дом за децата на Лясковец, който приема тогава 124 възпитаници и се ръководи от Пенка Пенкова – пръв директор от 1973 до 1980 година. През следващите години броят на децата се увеличава до 148. От 1980 до 1998 година директор е Иванка Джурова. За осемнадесет години под нейно ръководството в детската градина се случват разнообразни събития – обновяване на материалната база, именуване на детската градина с името „Мария Гюлчева”, а по-късно през 1992 е наречена „Радост”, което име носи и до днес. От 1999 г. ЦДГ „Радост” става самостоятелно юридическо лице и за директор е назначена Марияна Милева. От октомври 2008 година до сега директор е Габриела Иванова. С встъпването й в длъжност е осветено знамето на детската градина и е изработено лого на детското заведение – усмихнато слънце, символ на топлината, жизнерадостта и озарението – всичко, което възпитателите дават на децата с голяма любов. Детската градина в момента функционира с четири групи, в които се възпитават 100 деца. Със спечелен от Община Лясковец проект за „Енергийна ефективност на обществени сгради”, детската градина бе напълно обновена и модерно оборудвана през 2014 година. Успешно се реализират и други проекти, с помощта на които бе облагородено дворното пространство, зелените площи и алеите, модернизираха се площадките за игра, а една от тях бе приспособена за обучение по безопасност на движението. Построена бе и сцена за изявите на децата, беседки, красиви огради, изпълняват се през годините и редица други проекти, с които съвременните обитатели на ДГ „Радост” – учители, деца и техните родители, заедно превръщат мечтите си в реалност.

 За половинвековния юбилей деца, учители и ръководство подготвиха празнично изобилие от изяви, които протекоха в детското заведение в продължение на целия месец април. Съвременните обитатели на „Радост“ отбелязаха с песни, танци и обичаи всички християнски празници, спазиха традициите по време на Лазаровден, Цветница и Великден, организираха благотворителен базар, отдадоха чест на медицинските работници в деня на техния професионален празник, посрещнаха в дните на отворени врати и много посетители. На децата гостуваха по-големи деца – бивши възпитаници на детската градина, с които се забавляваха в парти под наслов „Играем с приятели добри“. Техните учители пък организираха среща-разговор със свои бивши колеги и директори на детското заведение, за да възкресят мили спомени и преживявания, които са имали през годините с поколенията деца на Лясковец. На гости на малчуганите дойдоха в Деня на Земята и техните родители, за да засадят заедно дръвчета и да облагородят и озеленят дворното пространство на любимата детска градина. Празничните прояви, посветени на големия юбилей, бяха съпътствани и от още редица тържества в групите, както и от конкурси като този за рисунка „Детска градина Мечта“, в който всички заедно рисуваха мечтите си за бъдещото развитие на „Радост“.

Най-голямото събитие от разнообразната празнична програма беше юбилейният концерт на децата, преминал под наслов „Детска Евровизия „Радост“. Той се състоя в читалището в града пред широката общественост и там бяха поканени всички граждани, свързали по някакъв начин живота си със създаването, с историята, развитието и израстването на детското заведение през тези пет десетилетия от изграждането на сградата до днес. Специални гости бяха и кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, бившите директори на детската градина, както и много учители, колеги от региона, приятели, граждани, благодетели и млади хора, прекарали детството си, именно в „Радост“. Деца и учители получиха подаръци и празнични поздрави от д-р Гецова, от директори на институции, от бивши ръководители и учители, а в отговор поднесоха своите изпълнения към гостите, уважили голямата годишнина с присъствието си.

В празничната вечер се представиха всички палавници от първа до четвърта възрастови групи, ръководени от техните учители. Специално участие във вечерта записаха и талантливи бивши възпитаници на „Радост“ – вече пораснали ученици. В „Евровизия 2023“ децата се включиха в конкурс за детска песен, представяйки характерни за различни народи музикални изпълнения. Малките таланти пяха като истински големи звезди на различни европейски езици, представяйки освен нашата родина, също и страни като Испания, Англия, Гърция, Италия. Група „Калинка“ пя на испански, а децата от група „Дъга“ чудесно се справиха с английската песен „Екшън сонг“. Най-големите – бъдещите първокласници от група „Слънчо“, представиха песен от слънчевата ни съседка със заглавие „Та кавуракия“, а италианското им парче се казваше „Ла тарантула“. Докато течеше конкурсната песенна надпревара, малките звезди от Лясковец се изявиха на сцена и с много танци. Танцуваха и на песента „Детска планета“, с която Крисия изстреля страната ни на върха на голямата сцена в Малта. Представени бяха и танците „Гъбки в гората“, „Съвършенство“, „Дискавъри“ и с всички тези изпълнения малчуганите се справиха блестящо, с което за пореден път доказаха колко талантливи са децата на Лясковец. За награда за труда и любознателността си, юбилярите получиха голяма торта, чийто свещички запалиха на сцената, заедно с всички свои учители, с пожелание за здраве и нестихващо дръзновение за още много, много години напред.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново