Лясковската Баба Марта гостува на местната власт

Публикувано на чт, 29 февр. 2024
343 четения

Празникът на Баба Марта е един от най-почитаните и емоционални празници, запазил се от древността до наши дни. Свързан е с редица вярвания, обичаи, обреди. В българските традиции Баба Марта е символ на пролетта и носи пожелание за здраве за хората и домашните животни, за плодородие и пребогат урожай за земеделските култури и овошки. Първи март бележи наближаването на пролетта.

Едва ли има българин, който да не е чувал поне едно или две древни поверия, свързани с Баба Марта или пък не е слушал легенди за възникването на обичая със закичването на червено-белите конци и прежди. В някои райони на страната ни конците са само червени, в други – многоцветни, но с преобладаващо червено. Този цвят според народното поверие има силата на слънцето и дава жизненост, здраве и любов, храброст и победа. Белият цвят е знак за красота, чистота, невинност и радост.

За да изпълни древния обред, днес в сградата на Община Лясковец дойде Баба Марта. В навечерието на този български празник, тя закичи местната власт, за да има здраве, благоденствие и мир.

От години в ролята на лясковската Баба Марта влиза Елисавета Петрова. Тя е самодейка повече от 40 години, 28 години е пяла в Група за стари градски песни  „Бели ружи“, майсторка е на красиви плетива, шевици и тъкачка на килими. Всяка година възрастната жена запасва своята хурка и с радост изпълнява ролята си – връзва мартеници на малки и големи. Освен на децата по училища и детски градини, тя е позната на всички граждани в град Лясковец. И тъй като утре ще е при децата, днес дойде да нарече на местната власт.

В Общината Баба Марта влезе в заседанието на Общинския съвет, приветства всички, след което раздаде на присъстващите по мартеничка, за да се накичат в утрешния ден. Мартеници получиха кметът Васил Христов, председателят на общинския съвет Сергей Добрев, общинските съветници, заместник-кметовете, кметовете на селата, директори, юристи и служители на общинска администрация. Местната власт й благодари за червено-белите дарове и й върна жеста с красиво цвете, а тя връчи на кмета Христов букетче от уханни билки и цъфнало дръвче.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново