Летни риболовни състезания традиционно се проведоха в Лясковско

Публикувано на пн, 7 авг. 2023
286 четения

В горещия летен сезон традиция е в две от лясковските села да се провеждат ловно-рибарски съревнования. И тази година организаторите на тези спортни изяви, които са заложени и в спортния календар на Община Лясковец, не изневериха на традицията. С много ентусиазъм, емоции, шеги и отдаденост на хобито, преминаха надпреварите в селата Джулюница и Козаревец.

В село Джулюница събитието през годините се наложи и набира все по-голяма популярност, като в него с голямо желание участват все повече деца. Категориите са мъже, жени и деца, като за малчуганите всяка година се осигуряват много награди и почерпка, а чрез любезни партньори-спонсори бе приготвен и обяд за всички малки рибарчета.

Богат улов, атрактивни награди, варена царевица, голяма торта и щедра почерпка от Михни Колев – „Джулюнска скара“, насити деня с риболовни страсти и весело настроение. В организацията на събитието своя принос в годините дават местното читалище „Пробуждане-1896“ и Ловно-рибарската дружинка в селото, подкрепени финансово от Община Лясковец, а мястото на състезанието по традиция е любимата за поколения джулюнчани местност „Яза“. Кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова и тази година уважи събитието и награди най-добрите рибари. Участваха 33-ма риболовци, трима възрастни и 30 деца – 18 момчета и 12 момичета, като най-малкият запален по риболова беше Рая Махлянова – само на годинка и девет месеца. Най-много риба хвана Ивайло Минчев – 1.185 кг., на второ място по улов е Димитър Станчев, а трети се нареди Максим Тодоров. При момичетата първенец е Венцислава Кенарева, втора и трета са Йоана Владова и Николета Николова. На Ивелин Петков бе присъдена награда за хваната най-голяма риба, Никола Михнев пък е с поощрение за най-дребната рибка, извадена от реката. За всички риболовци организаторите бяха закупили предметни поощрителни награди – рибарски принадлежности, които да са им от полза в бъдещите ловно-рибарски занимания.

В Козаревец също протече едно забавно състезание, което организираха Ловно-рибарската дружинка, заедно с Кметство Козаревец и там риболовците се събраха в местността „Попенец“, за да хвърлят по въдица и да покажат своите умения. Изискването беше всеки участник да се включи в надпреварата само с по една кукичка и с една въдица. Възрастовото разпределение беше състезатели до и над 10-годишни, като съдийска комисия определи кои да грабнат наградите за първо, второ и трето място във всяка от възрастовите групи. Имаше и три Специални награди за „Най-малък участник”, за „Улов на най-голяма риба” и най-шегаджийския приз – „Най-голям карък в състезанието”. Двадесет мераклии извадиха въдиците за надпреварата, като най-малкия риболовец на състезанието беше Никол Василева. Призьори в групата на децата до 10 години, класирали се съответно на първо, второ и трето място са Елица Кирова, Галин Йоргов и Теодор Илиев. При по-големите рибари първенец е Наталия Иванов. Най-голяма риба улови Елица Кирова, която си тръгна с престижната награда на организаторите, а наградата „Най-голям карък“ си поделиха двама участници – Дилян Николов и Божидар Чапанов, които не успяха да закачат на кукичката си абсолютно нищо за определеното от съдиите време. Кметът на Козаревец Красимира Колева, общинският кмет д-р Гецова и представители на Ловната дружинка раздадоха много предметни награди и грамоти и отправиха пожелания за „На слука“ във всички бъдещи риболовни начинания на запалените в риболова малки и по-големи риболовци. И като на празник, всички деца си похапнаха вкусна торта в края на състезателния ден.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново