Кушии за Тодоровден ще има в две от лясковските села – Козаревец и Джулюница

Публикувано на чт, 26 февр. 2015
958 четения

Празникът Тодоровден, или както още го наричат Конски Великден се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Преданията разказват, че на този ден светецът Тодор обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне.

По традиция в община Лясковец Конски Великден се празнува от години в селата Козаревец и Джулюница. В Козаревец организатори на събитието са „Конярско дружество-1986” с председател Румен Янакиев, кметство Козаревец и местното читалище „Земеделец-1899”. Празникът се реализира и с подкрепата на община Лясковец, местни фирми и организации. В Джулюница Тодоровден също ще бъде финансово подкрепен от общината, а организацията ще е дело на кметството и инициативен комитет.

Тази година ритуалите и проявите, свързани с  Тодоровден в Козаревец започват на 28 февруари 2015 г./събота/ в 11:00 ч. Традиционно празникът е за всички любители на конете и конния спорт и всяка година се организира от „Конярско дружество-1986” с председател Румен Янакиев, кметство Козаревец и местното читалище „Земеделец-1899”. За 11:00 ч. е насрочен тържествения водосвет, който ще бъде отслужен от отец Ангел и ритуално за здраве ще бъдат захранени конете. След това през селските улици ще премине празничната кавалкада, като тържествения обход ще има за цел да бъдат посетени най-вече домовете на именниците. По обяд около 12.30 ч. ще бъдат открити конните надбягвания, които традиционно се състоят на селската мера. Надбягванията включват състезания по конна езда, магарешки и конен впряг и запазената марка на село Козаревец в този спортен маратон – състезание по най-бързо паркиране на каруца на заден ход. Награждаването на отличилите се в съревнованието на Конския Великден, организаторите ще направят веднага след приключването на кушиите. Ще има отличия и за най-възрастен участник, както и за най-атрактивен състезател с кон или магаре.

Конският празник в Джулюница е с начален час 10:30 ч. на центъра в селото, а надбягването ще започне от 11:00 ч. на стадион „Владислав”. Надпреварата ще протече в три кръга – надбягване с магарешки каруци, надбягване с конски каруци и съревнование по конска езда.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново