Козаревчани отбелязаха храмовия си празник с курбан за здраве

Публикувано на чт, 14 окт. 2021
173 четения

На 14-ти октомври православната българска църква отбелязва паметта на светицата Петка Търновска. Света Петка е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят. На Света Петка храмовия си празник отбелязва едноименната църква в село Козаревец. Още от ранна сутрин в обновения красив 170-годишен храм се събраха много миряни от лясковското село и гости. По този повод местният свещеник йеромонах Димитрий отслужи утринна празнична литургия. Бе осветен и приготвения за празника курбан за здраве на козаревчани. Гости на празника Света Петка в козаревската църква бяха кметът на Община Лясковец д-р Гецова, кандидатът за народен представител Димитър Николов, както и домакинстващият кмет Красимира Колева, председателят на пенсионерския клуб в селото Дочка Атанасова, общественици, читалищни дейци и други. В храма имаше и десетки миряни, които се бяха събрали да почетат празничния ден.

След като точно на днешния ден, преди една година, на празника на село Козаревец – Петковден, бе срязана лентата на новия централен площад, жителите се зарадваха месец по-късно и на освещаването на обновения си храм, който тогава бе тържествено открит след ремонта от родения в Козаревец търновски владика – митрополит Григорий.

Църквата „Св. Параскева“ в Козаревец съществува от 1850 година. Храмът е на над 170 години, като сградата е разрушена при колосалното за региона ни земетресение от юни 1913-та и е възстановена през периода 1920-1930 година. През 2019 година храмът претърпя голям ремонт, след като с постановление на Министерски съвет бе предоставен допълнителен трансфер по бюджета на Община Лясковец и бяха отпуснати средства в размер на 137 820 лева за аварийно-възстановителни работи. С много подаръци и парични дарения при откриването й миналата година бе подобрен и интериора й, а миряните с гордост днес се събраха за поредния си голям празник.

На всички присъстващи при спазване на епидемиологичните мерки бе раздаден курбан за здраве и благоденствие, който приготвиха църковното настоятелство, кметството и пенсионерския клуб в селото.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново