Козаревските театрали с премиера на „Службогонци”

Публикувано на ср, 15 апр. 2015
574 четения

Театралната трупа на село Козаревец всяка година изненадва любителите на театралното самодейно изкуство с нови постановки. В селото кипи усилен труд на културното поприще и доказателство за това са както обновеното и модерно оборудвано читалище, така и всеотдайността в работата на театралите, на певческата група, на богатия културен календар на читалищните дейци и пенсионерите от клуба, но най-вече на голямата ангажираност и прогресивни идеи на кмета, който е и председател на духовната светиня.

Тази година актьорите за пореден път излизат на сцена с едно бижу в драматургията ни – постановка на комедията „Службогонци” на големия Вазов. Премиерата ще се състои на 18 април /събота/ 2015 г. от 20:00 ч. в салона на читалище „Земеделец-1899″ с. Козаревец. Зрителите ще имат удоволствието да гледат премиера на една комедия с актуално звучене, засягаща вечната тема за кариеризма и пошлостта, за корупцията и болните амбиции за власт.

Комедията на Иван Вазов „Службогонци”, създадена преди повече от век /1903 г./ е една от най-ярките творби в класическата ни драматургия, интерпретираща социално явление, което още след Освобождението се ражда и с времето не може да бъде изкоренено. Вазов рисува галерия от социални типажи, които са смешни и уродливо-карикатурни в своята единствена молба – да получат служба. Сарказмът на Вазов и днес продължава да кънти с ударна сила.

Несъмнено с голямото си сценично майсторство и с опита си, театралите на козаревската трупа ще могат да представят по блестящ начин посланията на Вазов сто години по-късно. В ролите ще влязат Стоян Златев, Тодор Иванов, Красимир Радев, най-възрастния театрал Иван Стаматов, Галин Жеков, Пенка Парашкевова, Дарина Димитрова, най-младите актьори Ивона Йотова и Свилен Цанев, Катя Златева, Елена Томанова, Йорданка Андреева. Постановката е по либрето за мюзикъл на Банчо Банов, режисьор е Стефка Петрова, помощник-режисьор Иванка Димитрова, музика и осветление – Марин Костов и Иван Христов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново