Концерти и конкурси за 25-ия рожден ден на специалност “Музика” във ВТУ

Публикувано на пн, 26 Мар. 2018
408 четения

С академична лекция  за музикалната практика, теория и педагогика на доц. дн Марияна Булева започва празничната програма по повод 25-годишнината на специалност „Педагогика на обучението по музика” при катедра „Музика” на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Лекцията ще се проведе на 27 март от 17 ч. в зала 108 на Институт „Конфуций”. На следващия ден от 17 ч. Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще посрещнат гостите на творческата среща – концерт „Преподавателите на катедра „Музика” и приятели”. С музикални изпълнения с участието на студенти и музиканти ще бъде представен всеки преподавател от катедрата.

Проявите за юбилея на специалността ще продължат до ноември, когато ще се проведе тържествен концерт на катедра „Музика”, разказа нейният ръководител доц. д-р Илияна Николова. „За април са обявени два конкурса. Единият е за авторска или аранжирана детска, училищна или народна песен за настоящи и бивши възпитаници на специалността, а другият – за музикални изпълнители – ученици в ХІ и XII клас от цяла България. През юни планираме да се проведе националната конференция „Съвременно музикално образование и възпитание”. По същото време ще има и конкурс за студенти и докторанти „Учителят по музика днес”, който ще включва разработка на есе, кратка педагогическа разработка или видеозапис на урок по музика в детската градина или училище”, посочи доц. Николова.

Катедра „Музика” при Педагогическия факултет на ВТУ е създадена през 1988 г. във връзка с музикалната подготовка на студентите от специалностите „Предучилищна педагогика” и „Начална училищна педагогика”. През 1993 г. към катедрата е открита специалност „Педагогика на обучението по музика”. За 25 г. в нея са подготвени над 500 музикални педагози. Те се реализират не само като учители в детските градини и училищата, но и като преподаватели по инструменти или пеене, оркестранти, хористи, ръководители на самодейни музикални състави, корепетитори.

Сред най-изявените възпитаници, получили образованието си под ръководството на преподавателите от катедра „Музика”, са Снежина Врангова, доцент д-р в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, и гл. ас. д-р Ана Борисова, която спечели конкурс по програмата „Фулбрайт“ за културен и образователен обмен и замина за САЩ. В продължение на 6 месеца тя ще преподава български фолклор на деца и студенти във Вашингтонския университет в Сиатъл. Гордост за катедрата са и диригентът на военния духов оркестър към НВУ „Васил Левски” Николай Косев, Цветомир Василев – диригент на военен духов оркестър в Стара Загора, инструменталисти и хористи в МДТ „Константин Кисимов”, „Гласът на България” Стиляна Христова, Мая Георгиева – преподавател по цигулка в музикална школа в Мадрид, Испания, Илия Узунов – преподавател по музика в молдовската столица Кишинев и др.

Нашите студенти и преподаватели редовно представят изпълнителските си умения, придобити в процеса на обучение, в различни концерти, които през годините са се утвърдили в културния живот на града, споделя доц. Николова. Те участват и във всички тържества на Педагогическия факултет и ВТУ. Освен във В. Търново, студентски концерти се организират и в други градове, като Габрово, Горна Оряховица, Плевен, Кнежа, Дряново, Неделино, Нови пазар и др. „Репертоарът на бъдещите музикални педагози се отличава с жанрово и стилово разнообразие. Включва произведения от различни музикални стилове – от Барок до съвременна поп и джаз музика. С изпълненията си студентите – абсолвенти и магистри, показват своето инструментално майсторство, верен усет за стил и сценично поведение. Някои от тях са носители на редица награди от национални и международни музикални конкурси”, припомни ръководителят на катедра „Музика”.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново