Кметът на Лясковец уважи с подарък и торта възрастна дама за 100-тния й рожден ден

Публикувано на пн, 21 сеп. 2020
277 четения

Столетница от Лясковец получи специално внимание от кмета на Общината д-р Ивелина Гецова за трицифрения си юбилей. По традиция  кметът на Лясковец посещава винаги онези жители на общината, които навършват столетие. Поредната възрастната дама, която стигна до тази достолепна възраст е Марийка Цанева Калянджиева от Лясковец.

Марийка Калянджиева е родена на 19 септември 1920 година. Тя е най-възрастният жител на град Лясковец, но община Лясковец има и по-възрастен гражданин и това е 102-годишната козаревчанка Иванка Сахатчиева.

Марийка Калянджиева живее в Лясковец с дъщеря си Миланка Маринова, която се грижи с много любов, топлота и всеотдайност за своята майка. Именно тя подготви и специалния празник за баба Марийка, като събра на семейно тържество роднини и братовчеди от Варна за стотния ѝ юбилей. Марийка Цанева Калянджиева е родена в Лясковец и е имала сестра еднояйчна близначка.  Свързва живота си с Илия Калянджиев, който е неин другар в продължение на 50 години. Животът й е белязан и от голяма трагедия, в която загиват тримата й синове, но въпреки всичко, тя достига столетието с много упоритост и непрестанна борба с бедността, с физически труд и домакинска работа, на която е била отдадена до преди 2-3 години. Възрастната жена е родила и отгледала, освен тримата си сина, също и най-малкото си дете – дъщеря си Миланка, която сега се грижи за нея, заедно с внуците Петра и Борис.

Да ѝ поднесе своите пожелания по повод кръглата годишнина, в дома на жената дойде и кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Освен подарък и пожелания, д-р Гецова поднесе на юбилярката и празнична торта със свещички, които ѝ помогна да духне. Д-р Гецова се снима със столетницата, пожелавайки ѝ да е жива и здрава и спокойни и изпълнени със семейна топлота да са старините ѝ. Баба Марийка пък поръча на кмета за 101-та годишнина пак да заповяда на рождения й ден.

В Лясковска община в момента има още един столетник – баба Иванка Сахатчиева от Козаревец и тя е не само най-възрастният жител в Община Лясковец, но втората жена на тази възраст в област Велико Търново. 102 години козаревчанката навърши  на 3 юли, а жителка на Арбанаси е само с три месеца по-голяма.  На достолепната възраст 97 години са и Донка Манева и Добра Ганева от Джулюница, а най-възрастен жител на село Мерданя е 95-годишната Мария Чертоянова.

Другите две села на Лясковска община Добри дял и Драгижево преди няколко години също имаха столетници. Стотният си юбилей дочака през 2016 година и драгижевчанката Донка Арнаудова, столетната възраст достигна и добридялчанката Мария Матева, до 102 години живя и баба Фрона Ефтимова също от Добри дял, 100 навърши и козаревчанката Пена Ангелова. Спокойният живот на село, екологичната храна от дворовете и стопанствата, движението и навика на жителите да се трудят до дълбока старост, са едни от основните причини, регионът ни да се нарежда на едно от първите места по дълголетници.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново