Кметът на Г. Оряховица пусна жалба в съда срещу отрязани евросредства за по-чист въздух

Публикувано на пт, 7 Дек. 2018
280 четения

Жалба до Софийски административен съд подаде кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев срещу решениe на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда”. Причината е, че  заради неправилно въведени данни, градът с най-мръсния въздух е лишен от възможността за справяне с проблема. Следващата седмица предстои да бъде входирана жалба срещу заповедта на Управляващия орган на програмата, с която са определени общините, имащи право на европейски средства за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Градоначалникът посочи, че ще бъдат сезирани и европейските институции, тъй като по предварителни изисления загубите за общината са в размер на 8 млн. лв.
Над 111 млн. лв. са заложени в една от приоритетните оси на ОП „Околна среда“ за подпомагане на общините с най-мръсен въздух да понижат нивата на фините прахови частици. По нея са кандидатствали 25 общини, които са в списъка с повишено замърсяване, като от тях са одобрени само седем – Софийска община, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив и Смолян. Горна Оряховица не е сред тях, въпреки че води в класацията на населените места с най-високи нива на фини прахови частици. Само от началото на отоплителния сезон са регистрирани 25 превишения на нормите, отчете Надя Даракчиева, главен еколог на Община Г. Оряховица. Тя подчерта, че през последните години превишенията са намалели значително – от 150 дни през 2011 г. до 84 през 2017 г., но въпреки това са много над допустимата норма от 35 дни в годината.

„Отпадането на Община Г. Оряховица се дължи на базата на некоректно въведени данни от страна на Управляващия орган на ОП „Околна среда“. Единият неверен критерий е, че в графата „Основен източник на замърсяване – битово отопление“ за Г. Оряховица е записано „не“, въпреки че 70,16% от фините прахови частици се дължат на битовото отопление. Грешката по този показател е отчетена и от МОСВ, но без резултат. Вторият неправилно въведен критерий е „Дял на засегнатото население“, където е записано 12 628 души, като това е броя на домакинствата, а реално броя на засегнатото население е 44 049 души. Тази грешка смъква драстично коефициента на Общината и тя отпада от „Топ 7“, обясни кметът инж. Добромир Добрев. Той уточни, че не оспорват методиката, по която са определени седемте общини за финансиране, но е категоричен, че некоректно въведените данни ощетяват жителите на Горна Оряховица.

Според инж. Добрев жалбата в Административния съд следва да спре изпълнението на ОП „Околна среда“. Общината е съгласна и на алтернаативен вариант на финансиране, с което да изпълни програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух. В нея е предвидена смяна на начина на отопление на над 2700 домакинства, живеещи в района на Автоматичната измервателна станция в града.
„Ние не можем да принудим хората да използват друг начин на отопление. В града няма топлофикационно дружество, а газификацията е много малко, предимно в училища и детски градини, и хората масово се отопляват на твърдо гориво“, каза още инж. Добромир Добрев.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново