Класна стая на открито и релефна карта на България направиха в училището в Първомайци

Публикувано на ср, 1 Ное. 2017
2341 четения

Зелена класна стая и огромна релефна карта на България са направили в Основно училище “Елин Пелин” в Първомайци. Новият образователен център е разположен в училищния двор и е изграден изцяло от естествени материали. Там вече се провеждат часовете по домашен бит и техника, изобразително изкуство, музика, география, биология и др. Според директора Мирена Маринова стаята под открито небе е подходяща за отдих и за заниманията на полуинтернатните групи, които са общо три през тази учебна година – две в начален курс и една в прогимназиален.

Поредната придобивка за школото в Първомайци е факт благодарение на проекта “Обичам природата – и аз участвам”. С него учебното заведение е спечелило конкурс в рамките на националната програма “За чиста околна среда”, организиран от  Министерство на околната среда и водите и ПУДООС. Отпуснатото финансиране е в размер на близо 5000 лв.

Екологичният кабинет всъщност е голяма дървена беседка, което позволява да се използва и при лошо време. В непосредствена близост се намира релефната географска карта. Тя се простира на площ от 12 кв. м., изградена е бетон контакт,  а после е изрисувана със специална боя за басейни. Над нея задружно са работили учителите в училището, но най-голяма е заслугата на преподавателя по изобразително изкуство Свилен Дракалиев. Със средства по проекта върху дърветата в двора са монтирани две къщички за птици и една за катеричката, която е дългогодишен обитател на училището. Закупени две пейки и четири кошчета за смет.

Внедряване на екологичното образование в цялостния образователен процес е основна цел на проекта. Искаме да формираме екологично съзнание в нашите ученици и да ги научим да се грижат за природата, сподели директорката. Тя разказа, че децата в ОУ “Елин Пелин” имат възможност да прекарват всяко междучасие сред зеленината в училищния двор. В началото на учебния ден всички техни възпитаници предават мобилните си телефони на учителите, а непосредствено преди да тръгнат вкъщи могат да си вземат. Така учениците не се разсейват в часовете, а в междучасията си почиват единствено със спорт и игри.

Общо 64 ученици, разпределени в седем паралелки от 1 до 7 клас, учат основното училище в Първомайци. В рамките на проекта на просветното министерство “Твоят час” в школо са създадени черити групи по интереси. В свободното си време децата посещават занимания по футбол, борба, рисуване и спортни танци.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново