Камари с боклуци край река Негованка в Ресен

Публикувано на чт, 28 юни 2018
311 четения

Камари с битови отпадъци са натрупани в западната част на село Ресен. Минисметището се намира в опасна близост до река Негованка. За това алармира по време на заседанието на местния парламент Петко Тюфекчиев, председател на групата съветници на БСП.
“В съседство по селски път и в самите ниви са изхвърлени в продължение на повече от километър монолитни блокове строителни отпадъци. Декари в същата зона са засипани с кубици тънка дървесина от гола сеч на тополи. Според местни жители сметището се разраства от години”, заяви Петко Тюфекчиев. Той отправи няколко въпроса към кмета Даниел Панов – дали е запознат с проблема, какви мерки ще бъдат взети, с какви средства са почистени нерегламентираните сметища през 2017 г. и на колко възлизат похарчените публични ресурси.
73 незаконни сметища са почистени край Велико Търново през 2017 г., като голяма част от тях са били в землищата на населените места на територията на общината. През 2016 г. те са били 37, информира кметът на старата столица Даниел Панов.
“През миналата година Община Велико Търново е наложила глоби и имуществени санкции за нерегламентираните сметища, чиято стойност възлиза на общо 8470 лв., като 2600 лв. от тази сума вече е внесена, а за принудителното събиране на останалата част е сезирана Националната агенция по приходите”, уточни градоначалникът. Той призова кметовете и кметските наместници на населените места да бъдат по-строги, да съставят актове на нарушителите и да изискват местните жители да изхвърлят различните видове отпадъци на регламентираните за целта места.
“Проблемът може да бъде решен с осигуряване на повече контейнери, тъй като Ресен е най-голямото село с над 1000 къщи, а наличните съдове се оказват недостатъчни”, сподели кметът на Ресен Йорданка Колева. В момента има две нерегламентирани сметища и въпреки предупредителните табели много от хората продължават да изхвърлят всевъзможни битови отпадъци извън селото. Населението на Ресен застарява и възрастните хора трудно могат да транспортират по-големите отпадъци до депото в Шереметя, признава кметът на селото. Всяка пролет и есен Колева подава информация в Община Велико Търново и сметищата се изчистват, но недобросъвестните граждани продължават да изхвърлят по навик на местата старите и ненужни вещи и боклуци, включително и строителни отпадъци. Предстои почистване на камарите с боклуци, както и осигуряването на още десет контейнера за селото.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново