Изграждат осем детски площадки в Елена и Беброво

Публикувано на ср, 15 юли 2015
309 четения

Девет детски площадки – осем в гр. Елена и една в с. Беброво, ще бъдат
изградени по проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013, мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места“. Строително-ремонтните работи трябва да приключат
до 15 септември.
Договорът за финансиране е подписан още през 2010 г., но на проекта „не му върви“, споделят от общината. При първото обявяване на обществена поръчка не се явява изпълнител, който да отговаря на условията. При второто има спечелил участник, но процедурата е обжалвана. В крайна сметка решението на възложителя остава в сила, но спечелилият участник не изпълнява изискванията, за да се подпише договор. Следват нови обжалвания, докато решението на възложителя за прекратяване на процедурата влиза в сила. Третата поред процедура е обжалвана още на етап обявяване. Междувременно настъпват промени в нормативната уредба, което налага основна преработка на техническите проекти за сметка на общинския бюджет. Това пък води до нови съгласувания на сметките и процедурите с финансиращия орган. През тази пролет бе обявена поредната, четвърта процедура, която завърши успешно, с избран изпълнител и подписан договор. Строителството ще бъде извършвано от „Билдинг Комфорт“ ЕООД – гр. София, а надзорник ще е търновското дружество „Елатив Техноинвест“.
Детските съоръжения и настилките, с които ще бъдат оборудвани площадките ще отговарят на всички изисквания за безопасност. Подбрани са тематично и дават възможност за игри с познавателен характер. Зоните са разработени за две възрастови групи – до 5-годишни и над тази възраст, изолирани една от друга. Предвиден е и достъп към площадките за деца с увреждания.
Освен по проекта, община Елена ще изгради още една детска площадка в централната градска част. Със средства от Инвестиционната програма за 2015 г. зад пицария „Елена“, на площ около 65 кв.м., върху
ударопоглъщаща настилка, ще бъдат разположени комбинирано съоръжение за игра, люлка, клатушка и пейки. С ударопоглъщаща настилка ще бъде облицована и площадката на комбинираното спортно съоръжение в близост до градския стадион, което бе монтирано по инвестиционната програма на общината за 2013 г. по инициатива на еленски ученици. Демонтираните съоръжения от реконструираните обекти ще бъдат отремонтирани, като с тях се предвижда да бъдат оборудвани други детски площадки в града и някои от селата в общината.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново