ИЗДИГНАХА 4-МЕТРОВ МЕТАЛЕН КРЪСТ НА ВРЪХ ЧУМЕРНА

Публикувано на вт, 15 сеп. 2015
1454 четения

На Кръстовден на връх Чумерна в Еленския балкан бе издигнат и осветен от архиерейския наместник отец Валентин Георгиев 4-метров метален кръст. Той е изработен с материали и безвъзмезден труд от еленската фирма „Металстрой Стоянов и Георгиев“. Идеята е на местни родолюбци, подкрепени от Община Елена, Туристическо дружество „Чумерна“ и църквата. Кръстът е ориентиран на изток-запад, както всички православни храмове. Намеренията са той да бъде и осветен, за да се вижда от по-далечни разстояния.

Връх Чумерна, на 1536 м надморска височина, е най-високият в Източна Стара планина и до там води стар път, изграден навремето за нуждите на военните. „Като дойдеш на Чумерна, то пред очите ти се появява една твърде чудесна картина. На която и страна да погледаш, то окото ти има на що да погледа и да се порадва“ е описал великолепието на върха в своите пътувания по Стара планина войводата Панайот Хитов. Върхът е неразделна част от Елена и неговата история, а кръстът се издига като символ на закрилата и въздигането му.

Християнският празник Кръстовден е свързан с покровителите на балканския град – светите равноапостоли Константин и Елена. Според църковното предание света Елена – майката на император Константин Велики се отправя към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано е затрупан от гонителите на християните. Усилията ѝ се увенчават с успех. Намерени са пещерата на гроба, както и три кръста.

Частица от Христовия  кръст тя изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в главната Йерусалимска църква. След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г.

Снимка от 40-те години на миналия век свидетелства, че на връх „Чумерна“ е бил издигнат дървен кръст и малка пирамида до него.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново