Избраха най-добрите производители на домашно вино в Лясковец

Публикувано на пн, 13 февр. 2017
1577 четения

Празникът Трифон Зарезан е вторият голям празник в Лясковец след Петровден. Всяка година той събира за всеобщо веселие много жители и гости от близо и далеч. Традиция от много години е празнуването на Зарезан да започва с провеждането на общински конкурс „Най-добро домашно вино”. От дълги години организаторите подготвят проявата в самото навечерие на празника – ден преди гости и лясковчани да извършат заедно ритуала по зарязването на лозите.

Целта на винения конкурс е да се запази приемствеността между поколенията в отглеждането на лозята и приготвянето на червените и белите напитки. И тази година право на участие, според регламента на конкурса, имаха всички пълнолетни жители на община Лясковец. През годините в съревнованието са се състезавали до около 60-70 проби домашно произведено вино – все качествени напитки от различни сортове грозде, направени с много любов и грижа. С този конкурс години наред участниците доказват, че независимо от какъв сорт правят своето вино, към него всеки изпитва уважение, любов, страст и респект. Виното е част от народопсихологията, бита и културата на лясковчанина и затова провеждането на това съревнование е предизвикателство и чакано с нетърпение събитие за нашите майстори-винари.

През годините в историята на конкурса организаторите записват още един забележителен факт – все по-активното участие на лясковската жена в надпреварата за избиране на майстор-винар. Тайнството в приготвянето на напитката се предава не само от баща на син, но и от майка на дъщеря. Големият брой хубави домашни вина, с високо качество, добър вкус и цвят, които представят жителите на Лясковец, доста често затруднява оценяващата комисия, тъй като по статут конкурсът предвижда награди само за шест най-добри проби – първо, второ и трето място в двете категории червено и бяло вино.

Тази година в надпреварата за най-качествена домашна напитка от грозде се състезаваха общо 28 проби. 19 от представените вина бяха червени, а 9 – бели, като едно от тях беше розе. В конкурса участваха и 5 жени.

Компетентното жури от дегустатори, което оценяваше вината имаше за председател инж. Димитър Димов и членове Свилен Георгиев и Иван Кожухаров. Преди да започнат оценяването на предоставените вина, енолози, гости, организатори и медии чуха тематични песни за празника, изпълнени от вокална група „Бели ружи” с ръководител и солист Добринка Стателова. С много артистизъм и познаване на традициите, сценка на ритуално зарязване на лясовски лози, представиха деца, възпитаници на Николай Марков, ръководител на клуб „Млад етнограф”. Присъстващите гости в единствения по рода си музей на градинарството, освен да се насладят на винения празник, можеха да разгледат и да си купят един от сборниците със стихове на Антон Цаневски „In vino veritas”, представящ поетичните му хрумвания за празника на виното. Ръка за ръка с темата за виното, вървеше и тази за любовта, показана в творчеството на ученици от Лясковец, които нарисуваха картички-валентинки. Конкурсът за картички бе иницииран от читалищното настоятелство, а изложбата бе представена в музея, минути преди да започне дегустирането на вината.

След двучасово опитване и оценяване качествата на винените напитки, председателят на комисията инж. Димов, представи и резултатите. Титлата „Най-добър майстор-винар” в категорията за червени вина спечели Димо Банов с проба №7. На второ място е червеното вино на Пепа Банова – проба №13, а на трето място в съревнованието се класира Радка Банова с проба №14. Първото място за най-добро бяло домашно вино бе присъдено на Петър Тахрилов – проба № 26. На второ място е бялото вино на Пламен Георгиев – проба № 4, а трета позиция в класирането на бели вина журито отсъди за виното на драгижевчанина Трифон Трифонов – проба №6. От четири години насам в общинския конкурс като съорганизатори се включват и представителите на лясковския Клуб на виното, които също дават по една награда за червено и за бяло вино. Тази година специалната награда на клуба отиде при Николай Гладичев за неговото червено вино и при Димитър Байчев, заслужил наградата за бялото си вино.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново