Ива и Христофор Йонови пяха в памет на Борис Христов в Братислава

Публикувано на чт, 27 Ное. 2014
315 четения

Търновците Ива и Христофор Йонови участваха в концерт за 100-годишнината от рождението на прочутия български бас Борис Христов в словашката столица Братислава. Директорът на МДТ “Константин Кисимов” и неговата сестра са били специално поканени да се включат в програмата. Заедно с тях на сцената в Голямата музикална зала на Словашкото национално радио и телевизия са се изявили баритонът Руси Ников и басът Петър Найденов, а на рояла е акомпанирал Манфред Шибел. Целият концерт е бил записан и ще се излъчи по словашкото радио.

Концертът с оперните звезди на България, посветен на Бас?1 в света, е бил организиран от българското посолство в Братислава, Словашкото национално радио и телевизия, Музикален център “Борис Христов” и Българския културен институт. Патрони на събитието са били българският посланик в Словакия Маргарита Ганева и генералният директор на Словашкото национално радио и телевизия Вацлав Мика.

В Братислава е била показана и изложбата с 13 пана, представящи образите на най-значимите оперни роли на Борис Христов. Експозицията беше представена за първи път в търновския театър от директора на музея “Борис Христов” Елена Драгостинова.

В началото на октомври драматичният състав на МДТ пожъна голям успех пред словашката публика със спектакъла “Свекърва”. Търновските артисти бяха аплодирани от посланик Маргарита Ганева.

Сопраното Ива Йонова отново ще зарадва публиката в родния си град с участието си в концерта “Холивудска вечер” с най-доброто от филмовата музика. Спектакълът ще се проведе на 9 декември от 19 часа на сцената “Константин Кисимов”.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново