Историята на Иван Шишман и последните дни на българското царство разкриват разкопките на Калето в Свищов

Публикувано на пт, 25 сеп. 2020
151 четения

Финален етап на разкопките на крепостта “Калето” предстои през септември и октомври в град Свищов. Благодарение на Общината и подкрепата на държавата в лицето на Министерство на културата, в крайдунавския град стартира вторият и финален етап на разкопките, ръководени от проф. Николай Овчаров, с който се цели да се разкрие крепостта, а с нея и цялата история за нейното значение през годините. От архитектурна гледна точка свищовският замък е един от най-добре запазените, с до 10 метра височина, а неговото разкриване, консервиране и реставриране ще е отлична предпоставка за развитието на културния туризъм в района.

„При разкопките през миналата година акцент беше присъствието на Дракула в крепостта през 1462 година, а сега се връщаме към нещо, което много касае нас българите – краят на драматичния XIV век. Последните мигове на българското царство.“, каза проф. Овчаров пред медии в Свищов и поясни, че след 1393 г., когато е превзет Търновград, цар Иван Шишман се е оттеглил в крепостта Никопол, която е била и неговата последна столица, реално заедно с още три града, сред които най-голям със своята крепост е бил Свищов. „Открихме, че комендант на крепостта в Свищов е бил Алдемир /в превод Желязната ръка/, който, според писанията, се е отбранявал много сериозно и до последно срещу турците.“, допълни още той.

Сред първите находки в този етап на разкопките е една уникална чаша – пахар, от прочутата Търновска керамика, която е от XIV век и е била чаша на някой от болярите. Открити са и монети, които са от това време, включително и монета на Иван Шишман. По думите на професора, в момента в Свищов се разкрива историята на Иван Шишман и последните дни на българското Царство. „Може да се каже, че Свищов и Никопол са последните два града, които са се отбранявали срещу османското нашествие през 1395 година.“, категоричен е той. „През тази година, на 3 юни, се навършиха 625 години от смъртта на Иван Шишман и разкопките до голяма степен са посветени именно на 625-годишнтината от неговата смърт и края на Търновското царство, и неговите последни крепости, една от които е крепостта Калето в Свищов.“

loading...
Пътни строежи - Велико Търново