Инж. Емануил Манолов стана зам.-председател на важна международна организация

Публикувано на вт, 23 Апр. 2019
817 четения

Кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов пое поста на втори заместник-президент на НАЛАС по време на 14-ото Общо събрание (ОС) на Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа, НАЛАС. Събранието се проведе в Скопие. Заедно с инж. Манолов от страна на НСОРБ в събитията участваха и кметът на Община Лом Пенка Пенкова и изпълнителният директор на сдружението Силвия Георгиева.

По време на Общото събрание на НАЛАС кметът на Павликени пое поста на втори зам.-президент на организацията. В ръководството на Мрежата освен Манолов се включват и Татяна Бадан, кмет на Община Селемет в Молдова, и Душанка Голобович, кмет на Община Сомбор в Сърбия. Президент на Мрежата за следващата една година е кметът на македонската столица Скопие Петре Шилегов. По ротационната система на президентството през 2021 г. НСОРБ ще поеме отново ръководството на НАЛАС.

Приоритетите в управлението през следващата година ще са ускоряване на сътрудничеството между 14-те асоциации-членки на НАЛАС, обмен на опит по въвеждането на е-услуги, добри управленски практики и комуникация с централната власт за засилването на процеса на децентрализацията в региона на ЮИЕ.

Специално приветствие към кметовете от ЮИЕ направи г-н Джон Ван ден Хоут, вицепрезидент на Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа. Той акцентира върху дългогодишната съвместна дейност с НАЛАС и подчерта, че наличието на демократични местни власти означава наличието на демократична държава. Поздравления към изборните лица направи и Н. Пр. Сибиле Теада, посланик на Швейцария в Северна Македония. Тя сподели, че в резултат на дейността си Мрежата вече е важен защитник на финансовата децентрализация, демокрацията в региона на ЮИЕ и присъединяването на Западните Балкани към ЕС.

Българската делегация участва и във форум за диалог между градовете от Югоизточна Европа, организиран от НАЛАС и Световна банка под мотото „Визия 2030: градове – двигатели на икономиката“. В рамките му българските кметове посетиха Община Велес, където имаха среща с колегата си Аце Коцевски. Той представи инициативата на Велес по трансформирането му в умен град чрез Стратегия за развитие на общината до 2030 г. Документът е подготвен от общински и външни експерти по аналог на стратегията на Любляна. Целта й е превръщането на общината в устойчива и екологосъобразна, привличаща много туристи използвайки традиционното си винопроизводство. Презентирани бяха и добри практики по съвместната дейност между регионалната, местната власт, обучителните институции, НПО сектора и бизнеса.

Домакините презентираха и добри практики по съвместната дейност между регионалната и местната власт, обучителните институции, НПО сектора и бизнеса. В рамките на съвет за икономическо развитие към Общината се дискутират проблеми и се търсят решения. Сред успешните инициативи на съвета са въвеждането на дуално обучение в общинското професионално училище, предстоящата реализация на мащабен проект в подкрепа на туризма, обмен на опит и добри практики с регион Елзас от Франция по развитие на природен, селски и винен туризъм, създаването на икономическа зона и др.

Изпълнителният директор на НСОРБ и българските кметове благодариха на македонския си колега за домакинството и споделения опит и му подариха специален плакет.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново