Хората в неравностойно положение от Лясковска община получиха внимание и подаръци

Публикувано на пн, 4 Дек. 2023
146 четения

На трети декември хората с увреждания, специфични потребности и нужди от цял свят отбелязват своя празник. В Лясковец те празнуваха ден след това с тържество, организирано от настоящия председател на организацията Димитър Димитров.

Лясковската организация на хората с увреждания съществува от свикването през 1989 година на Първия конгрес за учредяване на Национална организация на инвалидите в България.  Първоначално е била Дружество на инвалидите в Лясковец с около 20 члена и самостоятелен клуб. Създадена е заедно с търновската и горнооряховската и трите са първите в региона. Председатели през годините са били Лили Николова, Тодорка Кърпачева, Димитър Драганов, Стефан Кочемидов. След 2002 година Дружеството прераства в Общинска организация със собствена визия и обществен авторитет. В момента организацията наброява 250 члена, като само в Лясковец са 180, в Мерданя и Джулюница по 20, в Доби дял са 30. Дружества няма само в Козаревец и Драгижево от населените места на територията на община Лясковец. В дружествата членуват около 10 процента симпатизанти, които са придружители. Целта на привличането им е да помагат на членовете за тяхната по-добра социализация и интеграция.

През 34-те години от своето съществуване организацията в Лясковска община осъществява подпомагащи и благотворителни акции, безплатни административно-информационни и консултантски услуги, партньорства с организации, с местната власт и бизнеса. Местният бизнес и тази година бе основен спонсор за организирането на празничния ден на хората в неравностойно положение. Единадесет фирми се отзоваха в помощ на ръководството, за да направят хората по-щастливи. Много от тези благодетели помагат редовно и ги радват не само на техния празник, но и в най-светлите дни – Коледа, Великден, подпомагат лежащо болни, както и председателя в работата му по закупуване продукти за клуба, а също и при организиране на екскурзии за болните, които могат да се придвижват без придружител.

Седемдесет от членовете се събраха в комплекс „Лесопарка“ на празнична трапеза и споделиха помежду си своите болки, тревоги, мечти и мънички радости в живота. За своя празник те получиха подаръчен ваучер, поздравление и увереност за подкрепа от кмета на Община Лясковец Васил Христов. Празникът отбелязаха и членовете на дружеството в село Мерданя. Поздравителен адрес от името на общинския кмет им поднесе Сашка Михайлова, депутат в местния парламент. Нейният изненадващ подарък – празничен обяд, особено много зарадва празнуващите, които развълнувани й благодариха за уважението, за оказаната подкрепа и внимание към тях. Те бяха поздравени и от кмета на селото Ваньо Ганев, от председателя на пенсионерския клуб Цветанка Христова, от местни дарители и приятели.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново