Хората, чиито къщи са наводнени в Килифарево, Дебелец и Велико Търново, са в шок

Публикувано на пт, 20 юни 2014
4814 четения

Десетки къщи, стопански постройки и предприятия са поразени от наводненията през изминалата вечер. Издавени са домашни животни, унищожено е имущество, автомобили и техника. За щастие, няма сериозно пострадали хора при невижданите от години наводнения в Килифарево и Дебелец. В резултат на поройните дъждове вчера следобед, които достигнаха повече от 40 литра на кв. м., реките Дряновска и Белица излязоха от коритата си. Първото населено място, поразено от прииждащата вода е било Килифарево, където още около 18 ч. вчера река Белица рязко е повишила нивото си и е заляла всички къщи по най-близката до коритото ул. “Крайбрежна”. Местните хора разказват, че покачването е било толкова бързо, че водата е отнесла няколко автомобила и фургон, оставени на паркинг близо до жилищна кооперация, преди собствениците да успеят да направят каквото и да било.

“Мамо, мамо, реката иде!”, провикнала се 8-годишната дъщеря на Петя Петрова от града. Семейството на Петя живее в къща, намираща се на около 100 метра от коритото на Белица. “Докато отворя врата и се опитам да изляза, пред мен всичко беше вода. Никога не съм виждала такова нещо!”, разказва Петрова пред екипа ни. Тя, съпругът ѝ, и двете им деца са спасени с помощта на съседи, които буквално ги издърпвали през една от стените на имота. “Няма първи, няма втори етаж, всичко е под вода”, споделя ужасената Петя.

Не е по-добро положението с къщите на съседите им, които живеят на същата улица. Огромна част от покъщината им е напълно унищожена от водата, а някои от тях се наложило да се качат на покривите, за да не се удавят в залетите вътрешни помещения.

Пометени от водата са машиностроителният завод “Белица”, както и намиращата се до нея фабрика за алпийско оборудване. Собствениците им не смеят дори да предположат какъв е размерът на щетите, нито кога предприятията ще започнат да работят пак. От съображения за сигурност е спряно електрозахранването на целия район около коритото на реката в Килифарево. Екипи на пожарната служба и военните са помагали при извеждането на трудноподвижни хора от домовете им. След кратко отдръпване, реката е повишила отново нивото си около 21 часа вечерта, след което постепенно е започнала да спада. Улиците на града са потънали в кал, дворовете са напълно наводнени, издавени са част от домашните животни, които са били завързани или в клетки и кафези. Повече от 40 са пострадалите домакинства в града.

Не по-късно от час след Килифарево, същата вечер, е наводнен и град Дебелец. “Още от 17 ч. знаех, че идва приливна вълна. Докато бях тук, за около един час нивото на реката се повиши с около три метра. За около половин час, докато обходя другите райони, водата беше заляла пътя Плаково – Елена. Което значи още метър и половина повече. Предупредих всички, които знаех, че преди са били заливани. Пратих служител да им каже, че животните трябва да се изкарат от там, да спасят покъщината, да реагират по адекватен начин. Но не предположих, че водата ще се качи толкова много”, разказва кметът на Дебелец Димитър Димитров, който показва останките от каменен мост, строен преди 350 години. Мостът бе реставриран преди няколко години, но сега водата го е унищожила напълно.

Според Димитров част от прииждащата вода е дошла от Плаковския язовир и поради това нивото се е покачило толкова бързо. Наложило се е част от хората да бъдат вадени от водата от екипи на “Пожарна безопасност и защита на населението”. Част от тях са премръзнали, но няма опасност за живота им. Особено драматично е било спасяването на 36-годишната Краси, чиято къща също е от залетите. Жената била изненадана от прииждащата вода в момента, в който излязла от къщата си да прибере два коня, оставени на паша. В продължение на повече от час жената се държала вкопчена в стълб на уличното осветление, докато спасителите успеят да я извадят. Целия район около коритото на реката, целият стадион на Дебелец и къщите наоколо, са залети от вода, като площта на разлива покрива над 300 метра в диаметър.

Около 21 ч. вечерта нивото на река Янтра достигна 10,5 метра при критични 8 и заля част от Южния пътен възел, църквата “Свети Четиридесет мъченици” и две улици на кв. “Асенов”. Критичното ниво бе достигнато в около 3 часа през нощта, след което реката бавно започна да се оттича, оставяйки десетки наводнени мазета, заведения, гаражи и работилнички. В сравнение с Дебелец и Килифарево обаче щетите по къщите са по-малки.

Прииждащата вода е активизирала свлачище в района на с. Нацовци и помела пътното платно на прохода “Хаинбоаз”. То е частично пропаднало, по първоначални данни са подкопани основите и на моста на прохода. Щетите са много големи и не е ясно кога изобщо ще може да бъде възобновено движението през прохода.

Пламен КАРАИВАНОВ
Видео: Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново